Времето е все така хубаво, топло, навън са истински летни температури. Но... есента дойде. Светлата част от деня постепенно и все по-значително намалява. У някои хора, включително и при малчуганите, това неусетно навява безпокойство и тъга.

За радост обаче съществува простичък лек и прекрасен начин да преборим есенната депресия

Малка промяна в начина на хранене, като в менюто се включват... повече плодове и зеленчуци, и което е по-важно, непременно с ярка окраска. Причината е, че тези продукти спомагат за отделянето на хормоните на щастието – енцефалини и ендорфини. Всички знаем, че те са в дефицит, когато времето захладнее и стане по-мрачно през настъпващите студени месеци.

Похапването на шоколад и шоколадови бонбони

въздейства по същия начин, но, нека си признаем, е доста по-калорично. Така че, не по-малко, а дори и по-ефикасни са наситените със слънчева сладост круши, ябълки, нектарини и праскови, дини, пъпеши, грозде и портокали.

От зеленчуците

доматите, червените и жълтите чушки имат невероятен ободрителен и релаксиращ настроението ефект.

Като гарнитура е добре да поддържаме лятно темпо в спортуването и активния начин на живот

Достатъчното време за сън, особено за малките неуморими палавници, е важно условие да запазим доброто здраве и слънчевото си настроение. А депресията и тъгата бягат надалеч, както от здравословното хранене, така и от щастливата широка усмивка.