Отдавна е установено въздействието на седемте цвята на дъгата върху човешката психика. Има писмени данни, че египтяните са прилагали цветотерапията, като са поставяли хора под въздействие на разложения спектър на слънчевата светлина с лечебна цел. В книгата "Как да се победи депресията” Наталия Светлова описва лечението с цветовете, като алтернативен метод за дългосрочно справяне с депресията.

Червеният цвят, безусловно действа възбуждащо, а синият - успокоява

В никакъв случай за тапети, подови настилки, дамаски или завеси не се препоръчват интензивни цветове, защото те могат да станат източник на постоянно нервно напрежение. За жилището е важно да се подбират по-спокойните тонове - лимонов, резеда, бледосин, които дават възможност на очите да си почиват.

Ярките цветове оставете за по-дребните детайли – декоративни украшения, покривки, възглавнички, картини, които винаги може да замените с други. С тяхна помощ лесно може да регулирате цветовата гама на интериора и да влияете върху благоразположението на обитателите.

Когато сте мрачни, може да повдигнете настроението с изобилие от жълти и оранжеви цветове

Синият цвят успокоява и премахва агресията. Тъй като предразполага към сънливост, е подходящ за спални помещения (светлосин, сребристосин). Ако сте зле, тъмносиният и виолетовият цвят могат да ви потискат допълнително. Заради възбуждащият ефект, червеният цвят трябва да се използва внимателно. Ярко червеното е изключително неподходящо за стени, но малките червени акценти със златно създават весело и празнично настроение.

Зеленият цвят неизменно успокоява

Това е една от причините да се чувстваме добре сред природата. Освен, че дишаме свеж и чист въздух, когато сме на открито, успокояваме нервите си, а очите ни се "пълнят” с цветовете - безкрайно зелено и синьо – от тревата, листата на дърветата, водата и небето.