Има хора, чията реакция при нервно напрежение се изявява в корема. Оплакванията са от стомаха или целия корем с подуване, общо неразположение, газове, спазми и потиснато настроение. Често това се определя като синдром на раздразненото черво (дразнимо черво).

Това е хронично състояние с неизяснени напълно причини. Подозират се прекарани бактериални и вирусни инфекции, гъбички, продължителен прием на мощни антибиотици. В резултат се обърква чревната моторика и естествената микрофлора в червата. Това състояние е често срещано и не е пагубно, но влияе върху самочувствието и цялостното здраве.

Важно е човек да наблюдава от каква храна се чувства добре и от каква бързо се възобновяват оплакванията. Храните, за които се знае, че предизвикват образуване на повече газове в червата,

трябва да се ограничат: млечните продукти, зеленчуците като зеле, броколи, карфиол, а също и бобовите култури.

Избягване консумацията на тези храни може да помогне да се спасите от синдрома на раздразненото черво. Приемът на пробиотици е особено подходящ.

Топли чайове от жълт кантарион или лайка

през деня също се отразяват добре върху целия храносмилателен тракт.

Редовните упражнения подобряват тонуса на коремните мускули

и диафрагмата, което усилва тонуса на целия корем и органите в него, а също подобряват и храносмилането.

Самомасаж на корема

с двете ръце в посока от дясно наляво успокоява спазмите и подобрява моториката на червата. Съдейства за лесно освобождаване на газовете и премахва болката.

Осигуряването на добър сън

има отношение към синдрома на раздразненото черво.

Припомнете си своя начин, който ви помага да релаксирате: топла вана, ароматерапия, масаж, медитация, автотрениг, слушане на любима музика, и го приложете.