На всяко ядене имаме нужда от шестте вкуса и е добре да си ги осигурим. Без да се е знаело за хранителния баланс от гледна точка на мазнините, въглехидратите и протеините, българското традиционно хранене през зимата е включвало хляб, мляко, кисело зеле, сухи червени чушки, сирене, лук, чесън, осолено свинско месо, боб с люти чушлета и още много други вкусотии. Всяка от тези храни има свой профил от вкусове. Ето основни храни, в които се съдържат различните вкусове, с ползите и резултатите от пресищането с тях:

Сладко
Захар
Мед
Ориз
Прясно мляко
Сметана
Масло
Пшеничен хляб

  • Ползи: ако сте в нервно настроение, сладкото ще ви успокои.
  • Пресищане: голямото количество сладко води до свръхтегло, образуване на слуз, запек и сънливост.

Солено

Сол

  • Ползи: прави храната вкусна, поддържа апетита, стимулира слюноотделянето и отделяне на стомашни сокове.
  • Пресищане: голямо количество сол притъпява другите вкусове и прави така, че нищо да не ви е вкусно. Задържа течности в тялото, кара ви да ядете твърде много и води до хипертония и свръхтегло.

Кисело
Лимон
Оцет
Кисело мляко
Сирене
Домати, грозде, сини сливи

  • Ползи: подобно на солта стимулира храносмилането  и прави храната по-вкусна. Освежаващо е да се яде кисела храна.
  • Пресищане: увеличава жаждата и задържането на течности, така че тялото става по-тежко. Прекалено големите количества кисели храни водят до язва, кожно възпаление и киселини в стомаха. Ферментиралите храни е желателно да се примат в малки количества.


Горчиво
Спанак
Маруля
Лимонова кора
Куркума
Горчива краставица
„Тоник”

  • Ползи: то е коригиращ вкус, тъй като балансира силното желание за сладко, кисело и подправки. Горчивото моментално ви кара да търсите по-задоволяващи вкусове.
  • Пресищане: в свръхколичество горчивото води до загуба на апетита, редуциране на теглото, главоболие, суха кожа, чувство за слабост.

Люто
Лют червен пипер
Люти чушки
Различните видове лук и чесън
Джинджифил
Черен пипер

  • Ползи: лютото загрява тялото. В резултат, храносмилането се засилва и задръстените тъкани се изчистват. От парещото усещане на люто започват да изтичат секретите – пот, сълзи, слюнка, слуз. Лютото е подходящо в този сезон за освобождаване на синусните кухини. За облекчаване на страдащи от астма и хроничен бронхит се препоръчва мексиканска диета с много чили.
  • Пресищане: в прекалено големи количества лютото предизвиква болки. Силно подправената храна ви прави жаден, замаян и неспокоен. Ако остротата на лютото е твъде силна, тя няма да възбуди тялото, а ще го раздразни.

Стипчиво
Фасул
Леща
Картофи, моркови
Зеле, броколи, карфиол
Ябълки
Круши

  • Ползи: стипчивостта е успокояваща. Най-слабо разпознаваемият вкус е алкален вкус. Стипчивото прилича на горчивото, но е по-апетитно.
  • Пресищане: стипчивото може да доведе до  запек, пресъхнала уста, газове и подуване в долната част на корема. Спира секрециите като пот и сълзи. Това прави добро съчетанието на фасул с лютите чушки, тъй като двете се уравновесяват едно друго.

На всяко наше ядене трябва да присъстват и шестте вкуса в храната ни. Бялата захар и оцетът имат само един, добре познат вкус, но морковите например, са сладки, горчиви и стипчиви, а лимонът е кисел, но също сладък и горчив.
Още от съвети на д-р Дийпак Чопра може да прочетете в книгата „Съвършеното здраве”.