Блефарит звучи страшно и сложно. Но не се плашете. Всъщност зад сложната диагноза стои неприятно възпаление на клепачите. Получава се, когато претоварите очите - гледайки монитора на компютъра, телевизия, от запрашеност, реакция към козметика и др. При блефарит ръба на клепачите се зачервява, подува и сърби. Усеща се леко и неприятно боцкане. Случва се очите да сълзят, да имат непоносимост към задимени пространства, да се усеща парене и лютене.

Блeфapитът е пpeдeн и зaдeн блeфapит. Засяга не само клeпaчитe, нo и космените фоликули на миглите. Много неприятна за жените е реакцията, при която миглите оредяват или падат. 

Погледнете се в огледалото. Обърнете внимание на ръбовете на клепачите си - зачервени ли са, подути? Изглеждат ли по-различни от останалата част на клепача? Забелязвате ли миглите си, без да ги подчертавате със спирала? Къси ли са? Има ли дупки между тях? Намирате ли мигли върху дрехите си или по възглавницата, когато се събудите сутрин? 

Ако имате проблеми с миглите от това естество, трябва само да следвате съветите на очния лекар, за да ги разрешите. 


Крем за мазане
Тобрадекс е маз за очи с кортикостероии. Той е тежката артилерия, която се използва при възпалени и зачервени очи. От крема се взема съвсем малко количество - колкото зърно ориз. Поставя се вечер. Преди да заспите, вземете от крема и нанесете върху ръба на клепачите. Трябва добре да се втрие. Освен че облекчава сърбежа, след няколко седмици редовна употреба, липсващите мигли започват да се възстановяват. 

Капки за очи 
FLAREX са капки за очи, които успокояват очите и лекуват възпалението. За максимален ефект се капват сутрин и вечер. 

Естествени методи

Масло от вечерна иглика

10 капки от маслото се разтварят в половин чаена чаша топла вода. В нея се потапят два памучни тампона. Поставят се върху очите. Повтаря се няколко пъти. накрая може леко да обтриете ръбовете на клепачите и миглите. маслото от вечерна иглика действа добре на космените фоликули и провокира растежа им. Правете компресите по два пъти на ден, два пъти в седмицата.


Крем от невен
Кремът от невен е изключително нежен и деликатен към кожата, която позволява да се използва именно в тази чувствителна област. От крема се нанася малко количество на горния клепач и се втрива внимателно.

Пакетчета чай от лайка
Поставете 2 пакетчета чай от лайка в гореща вода за около 5 минути. Извадете ги и изцедете от водата. Поставете върху очите и се отпуснете за 10-15 минути. Лайката действа успокояващо и ще намали възпалението и зачервяването. 

Серум и масло за мигли
FEg e серум за мигли, който действа по специфичен начин. Той буквално събужда миглите, за да започнат да растат, т.е. той действа във фазата на растеж. За миглите тя е много по-кратка, с оглед на факта, че обримчват окото. Особено добре за растежа на миглите действа и рициновото масло. То се нанася с памуче или с четка от спирала, но само по върховете на миглите. С него миглите стават здрави и гъсти.

Очила с антирефлексни стъкла

За да предпазите очите от натоварване, работете с компютъра винаги с очила с антирефлексни стъкла. очният лекар препоръчва такива да се слагат дори, когато използвате смарт телефон и се взирате в дисплея му.