Въпросът „Вредно ли е да носиш сутиен, докато спиш?” вълнува милиони жени по света. И все още няма категоричен отговор… В публичното пространство се носят митове - денонощното носене на този тип бельо увеличава риска от рак от на гърдата, намалява размера на бюста и т.н.

Ето още твърдения по тази тема и мнението на специалистите по отделните тези:

Твърдение номер 1: Носенето на сутиен през нощта причинява рак на гърдата

Истината: Нито един сутиен не може да причини рак на гърдата, включително тези с банели, казва американският хирург Дебора Акселрод. Слухът тръгна през 1995 г., след издаването на книгата „Dressed to Kill”. Авторите й твърдят, че прекалено стегнатите сутиени свиват лимфатичната система и по този начин спомагат за задържането на токсини в тъканите на гърдите, което пък води до раково заболяване. Все още обаче няма никакво научно доказателство на тази теза.

Твърдение номер 2: Носенето на сутиен през нощта поддържа перфектния вид на бюст

Истината: За съжаление, и това твърдение не е доказано. Тайната на хубавия бюст е в избора на точния размер сутиен. Той е важен и за комфорта на притежателката му.

Твърдение номер 3: Носенето на сутиен през нощта намалява размера на бюста

Истината: Това е мит, разпространяващ се основно сред тийнейджърките, но в него няма и капка истина. За да намалее размера на бюста ти вследствие на носене на някаква дреха, то това трябва да е корсет, в който не можеш дори дъх да си поемеш, казва д-р Акселрод.

Твърдение номер 4: Носенето на сутиен през нощта води до увисване на гърдите

Истината: Бременността, кърменето и напредналата възраст – това са факторите, поради които бюстът ви може да увисне. Но не и сутиенът! Допускането, че носенето на сутиен по повече от 12 часа в денонощието ще доведе до отпускане на гърдите, е категорично погрешно. „Сутиените са приятели, а не врагове на жените”, отсича д-р Акселрод.