Сърцето се затруднява в горещините. Причина за това е обезводняването поради естественото по-обилно изпотяване, чрез което се регулира телесната температура. Изпаряването на потта охлажда кръвта, когато тя достигне до кожата. Това предпазва тялото от претопляне. Сърцето започва усилено и учестено да се съкращава, за да снабдява мозъка - главния диригент на организма, с кръв и кислород.

Глогът укрепва сърцето и нормализира кръвното налягане

Накапете си 15 капки тинктура от глог в половин чаша с вода и я изпийте, ако до сега не сте взeмали други медикаменти за сърце. Пийте често вода и яжте течна храна. Към кафето задължително си сервирайте и чаша с вода, но не от хладилника. Наблегнете на таратора, супите, салатите от сочни домати и краставици и особено плодовете като диня, пъпеш, праскови и кайсии. Похапвайте си сурови ядки, защото те съдържат необходимите за сърцето и мускулите магнезий и калций. За по-здраво сърце яжте и чесън.

Намалете темпото и, когато е възможно, правете следобедна дрямка

Избягвайте пристягащите дрехи и тесните обувки. Те също допринасят за нарушаване на кръвообращението. Краката ви трябва да са обути в сандали, за да не се затопляте допълнително.

След като сте ходили под палещите лъчи на слънцето, при влизане вкъщи или в офиса, можете да се охладите като поставите под течаща вода дланите и ръцете до лактите за кратко време и да наплиската лицето си с вода. Наблюдавайте дишането си и се опитвайте да го забавите в горещините. Може да приложите

йогийско дишане за охлаждане чрез вдишване през стиснати зъби и издишване през носа.

Ревизирайте и мислите си. Простете и забравете, за да не страда сърцето ви. А ако обичате, сърцето ви ще бъде винаги здраво и младо.