Психолозите предоставят съвети за възможностите как родителите да научат децата в семейството да не настръхват едни срещу други. Как ефективно и навреме да се прекратява бушуващото съперничество между по-малките и по-големите. Ето основните от тях:

Еднакво се отнасяйте към своите деца

    Съперничеството между децата в семейството е нормално. Най-изявено е, когато те са с малка възрастова разлика и особено когато са от един пол. Като родители може да задълбочите състоянието, ако се държите различно с децата си и фаворизирате едното от тях.

    Давайте нераздвоено внимание на всяко дете, т.е. насочено единствено към него

        Отделяйте време и правете различни неща с всяко дете. Създавайте индивидуална връзка, като  откриете и съсредоточите вниманието си върху силите и възможностите, с които е надарено всяко от тях.

        Не правете сравнение между възможностите на децата си

            Това неизбежно ще доведе до съперничество и до състезателност между тях  завинаги. Позволявайте и поощрявайте децата да могат да изявяват своята индивидуалност и малките си различия.

            Говорете им пряко за чувствата като гняв, ревност и негодувание, които ги обземат

            Помагайте им. Приласкавайте ги и ги напътствайте в тези тежки за детската психика емоционални състояния. С любов и загриженост им обяснявайте, за да разбират какво изпитват.

            Бъдете безпристрастни

              Ако вземете страна, за да разрешите тяхната "битка" като рефер, това не е начина, защото не ги учите как да разрешават бъдещите спорове сами. Най-хубавото е да ги научите да пренебрегват ситуацията с шега чрез личния си пример. Умението да се помиряват ще даде шанс за добрите им взаимоотношения и в бъдеще.

              Бъдете справедливи

                  Дайте си сметка какви са привилегиите на всяко от децата и каква част от домакинските задължения има всяко от тях.  Ако има несъответствия, коригирайте ги.

                  Бъдете щедри на похвали, когато децата си играят добре

                    Вашето положително отношение ще ги успокои и ще ги окуражи да бъдат добри помежду не само в конкретния момент, но да запазят красиви взаимоотношение и когато пораснат. Радвайте се, ако забележите, че децата започнат да контролират конфликтите си и без вас.