.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Съобразяваме ли се с биологичния си часовник за сън

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
2110247191.jpg
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Хроничното безсъние се натрупва и е изтощително, затова…

В желанието да вземем повече от живота (пари, власт, слава) изтласкваме часовете за сън като ненужни. Запълваме ги с натрупване на знания, усвояване на опитности и забавления. Престижът от преднината и успехите носи удовлетворение и радост, но цената която плащаме е висока. Търсим стимулиращи средства, които да компенсират изчерващите се сили от липсата на сън. Появява се хронично безсъние, което е особено изтощително. 

Длъжници сме към тялото и ума със своето недоспиване. Физиологичните реакции, концентрацията, вниманието, тонусът на мускулите, желанието за работа значително се понижават. На тяхно място с възцаряват: безпокойство, раздразнителност, негативизъм, хронична умора, дори инфаркт и инсулт.

Много фина система поддържа автоматично денонощния ритъм на сън и бодърстване, т.нар. "биологичен часовник”. Будният период съответства на светлия период от денонощието. В малките часове на нощта от 2 ч. до 5 ч. тялото е в естествена готовност за заспиване. Норма за съня няма. Той е строго индивидуална потребност за отпочиване и обновление на всички системи и органи.

За достатъчно сън всяка вечер:

Спалнята да бъде тиха и колкото е по-тъмна, толкова по-добре.

Широкото легло гарантира удобство по време на съня.

"Не" на контрастните душове непосредствено преди сън.

Кофеиновете напитки ограничете до 18 часа.  

Ставане по едно и също време всеки ден.

Спалнята не е място за работа.

Още по темата:

Здрав сън срещу стресаСтабилен ритъм на сън и бодърстване, релаксация, удобно легло, удоволствия, но не за сметка на съня

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пролетното почистване е?