По принцип всеки човек би трябвало да може да се събужда без проблеми рано сутрин. Само че за съжаление, нещата на теория и на практика рядко се припокриват.

Ако ви се налага да смените навиците си и вече Трябва да се събуджате по-рано, това може да ви докара чувство на доста сериозен дискомфорт. Затова потърсихме няколко начина за безпроблемно събуждане и позитивен старт на деня.

1. Изтегнете се

Изтегнете се бавно, точно както се прави по време на йога тренировка и въртете тялото си наляво и надясно. Това движение ще помогне на тялото ви да събере енергия и ще фокусира ума ви. Чувството за плаваща глава, което често имаме рано сутрин, ще изчезне.

2. Раздвижете се

Щом веднъж успеете да станете от леглото, направете няколко упражнения, за да стимулирате кръвообращението. Опитайте със следното: легнете със сгънати колене и изтегнете главата, врата и раменете), направете няколко повдигания или подскока.

3. Избягвайте да прекалявате с кофеина

Кофеинът може да ви държи будни цял ден, но някои от нас прекаляват (повече от две чаши сутрин) и това може да ви докара чувство на отпадналост по средата на деня. Една чаша е достатъчна, за да сте енергични.

4. Пийте. Вода.

Когато спите, тялото ви използва запасите от вода в тялото и така, когато се събудите, няма много течности в него. Рехидратирайте се с няколко чаши студена вода, която не само ще ви освежи, но и ще стимулира нервната ви система и храносмилателния тракт. Пийте вода на гладно.

5. Създайте си график

Телата ни обичат постоянството. Ако след сън правите едно и също нещо, за да се събудите, ще се разсънвате по-лесно. Освен това ще имате повече енергия през целия ден.

6. Аларма с нежна музика

Никой не обича да се събужда с ужасна аларма. Ако изберете такава, дори повишвате риска да получите сърдечен пристъп. Изберете си някоя нежна мелодия, която да ви събуди постепенно. Ако е необходимо, сложете телефона някъде по-далеч, за да ви се наложи да станете, за да спрете алармата.

7. Намалете светлината

Изключете компютъра и телевизора час преди да заспите. Ярката светлина разсейва и на мозъка му е по-трудно да се отпусне. Като си създадете по-спокойна атмосфера за сън, ще спите по-дълбоко и тялото ви ще свикне да се буди рано.

8. Бърз душ

Знаете ли, че най-трудното нещо сутрин, е да се насилите да влезете под душа? Само че тук е ключът – студен душ веднага, след като сте отворили очи, ще стимулира нервната ви система и ще ви помогне да се освестите. След банята няма да се чувствате сънени, защото и умът и тялото ви вече са будни.

9. Закуска

Тя е необходима, защото тялото ви се нуждае от енергиен старт на деня. Закуската всяка сутрин (дори и да е само филийка с мармалад или плод) е добро начало за ден, в който да се чувствате активни и енергични.

10. Дълбоко дишане

За някои хора събуждането сутрин може да е най-гадният момент от деня. Последствията от него стават ясни в офиса и се отразяват на начина, по който разрешаваме проблемите. Затова, веднага след като се събудите, дишайте дълбоко няколко секунди, за да успокоите тялото и ума си. Започнете деня си тихо и спокойно, без да бързате.