Ах, този стрес, който бавно ни погубва. На физиологично ниво в състояние на стрес рязко се покачва кръвното налягане, отделя се адреналин, затова отпуснете колана, разхлабете вратовръзката, разкопчайте яката, която започва да ви стяга. Ако трябва много бързо да се отървете от стресово състояние, притиснете силно дланите си над веждите и веднага ще почувствате огромно облекчение и спокойствие.

Много бизнесмени, на които се налагат постоянно да водят тежки преговори, се възползват от този незаменим метод. Обърнете внимание как по време на дискусия и опити за надмощие, по-подготвеният в спора, започва да притиска ръце към челото си. Чрез тези движения той сякаш отстранява емоцията и си възвръща трезвия разсъдък.

Да се предпазим от разрушителния ефект на стреса върху здравето, един от начините за защита са

мудрите - специфични жестове, изпълнявани с ръце, които имат регулиращото и възстановяващо въздействие върху тялото.

В древните текстове на източната медицина са описани повече от 200 мудри и положения на тялото по време на тяхното изпълнение. Преди да направите мудрите, тялото трябва да се отпусне и дишането да се  нормализира, а умът да се освободи от неприятните и „суетни” мисли.

Мудрата "Драконов зъб” се определя като антистресова

Изпълнява се, като протегнете ръцете леко свити в лактите с дланите напред. Сгънете всички пръсти в първите две фаланги. Изправете само показалците. Останете в това положение на пръстите, колкото можете в началото. Целта е да успеете да задържите пръстите в това положение 5 - 6 мин. Ежедневното изпълнение на мудрата „Драконов зъб” ще приведе в равновесие вашето психическо състояние, ще намали вашата потиснатост, страх и склонност към хленчене. Тя може да направи от гневливия човек - приятен събеседник, а от страхливия подчинен - уважаван от всички сътрудник.

На въпроса: "Ще ми помогне ли този метод, ако не вярвам в мудри?”

Олга Шувалова в книгата си "Изцеляващите мудри” отговаря: "Уви, ако не вярвате, в който и да е от съществуващите към днешния ден методи, те няма да ви помогнат. За да има ефект от особеното положение на пръстите – мудрите, който да влияе на жизнения поток енергия, е необходимо да извършвате мудрите в съсредоточено и спокойно състояние.”

Разбира се мудрите не могат да помогнат да започнем съвсем отначало живота си, но когато проблемите се изразяват в телесен дискомфорт, те могат да ни помогнат да се избавим от тях.