При една нормално протичаща бременност оплодената яйцеклетка минава през фалопиевите тръби, за да достигне до крайната си дестинация – матката. При извънматочна бременност имплантирането й се случва навсякъде другаде, но не и в матката. Подобно явление може да застраши живота на жената, ако не бъде открито навреме. 98% от извънматочните бременности се зараждат в маточните тръби. Много малък процент се явява в други участъци, като шийката на матката или в областта на корема. Извънматочната бременност сполита една на 100 бременни жени.

#Кървенето е първият признак за извънматочна бременност
Ако забележите вагинално кървене, когато сте бременна, трябва незабавно да се обърнете към вашия лекар, за да се изключи вероятността от извънматочна бременност. Кръвотечението като цяло е често явление по време на бременността и не винаги е съпроводено с рискове за здравето, но е задължително условие бременната да се яви колкото се може по-скоро при лекаря. Вторият признак е свързан с появата на болки под формата на колики. Това усещане говори за по-напреднала фаза на извънматочна бременност и е знак да се потърси незабавна лекарска помощ.

#Всяка бременна жена може да има извънматочна бременност, но има някои рискови фактори, които могат да увеличат тази вероятност
Сред най-честите фактори с най-висок риск от извънматочна бременност са полово предаваните болести – гонорея, хламидия, сифилис. Дори ако сте били лекувани от някоя от тези болести с антибиотици и се оздравели напълно, съществува вероятност да има трайно увреждане на ресничките на маточните тръби. Още по-голям е рискът, ако имате тазова възпалителна болест (PID) – състояние, което силно уврежда тръбите. Ендометриозата също може да увеличи риска от извънматочна бременност. Ако сте преживели вече извънматочна бремеенност в миналото, вероятността тя да се случи отново е 25%. Ако имате поставена спирала, рискът също е голям. Съществува риск и в случай, че сте имали коремна операция, включително отстраняване на апендикс или цезарово сечение, операция на маточните тръби. Не е малък рискът от извънматочна бременност и ако сте бременна по инвитро метод – в такъв случай е необходимо ранно скринингово изследване, целящо да провери дали плодът е позициониран правилно.

#Извънматочната бременност е изключително опасна за живота на майката, и трябва да бъде прекъсната незабавно
Развитието на извънматочна бременност може да стане причина за животозастрашаващи състояния и е необходима бърза хирургична намеса. Оплодената яйцеклетка може да започне развитието си и в други нехарактерни зони извън матката – в коремната кухина или в цервикалния канал. Фалопиевите тръби от своя страна са твърде малки, и не са проектирани за растежа на друго тяло вътре в тях. Ако в тях започне да се развива ембрион, тръбата в крайна сметка ще се спука. Плацентата ще се разцепи и ще закърви, тъй като тръбата не е в състояние да се свива и контролира тези кръвоносни съдове. Ето защо такова разкъсване е опасно за живота на майката и изисква незабавна хирургическа намеса.

#Ако извънматочната бременност е открита навреме, лечението е безболезнено и без операция
Ако извънматочната бременност е открита през първите няколко седмици, лечението е безболезнено, нехирургично и е свързано предимно чрез инжектиране на лекарства, способни да преустановят бременността. При по-късното й диагностициране, задължително се налага хирургично отваряне на маточните тръби и отстраняване на ембриона. При такива случаи не рядко се налага и отстраняването на маточната тръба. В случай че втората тръба е незасегната, докторите правят всичко възможно да я запазят.