.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ретинова протеза

д-р Вергиния Николова | преди 5 години
Око
Снимка: freedigitalphotos.net
За болните от рядката генетична болест ретинитис пигментоза

Устройството - протеза на ретината, обединява малка видео камера с компютър, които са монтирани в рамка за очила, а в окото се имплантира изкуствена ретина.

Образите се предават безжично към изкуствената ретина.

Устройството се нарича Аргус II ретинова протеза, произведена от Second Sight Medical Products of Sylmar. Това устройство е било предназначено за пациенти с рядко генетично заболяване ретинитис пигментоза. При него са увредени светлочувствителните клетки, които покриват ретината от вътрешната страна на окото.

Аргус II ретинова протеза не позволяват на пациентите да виждат напълно ясно, но

могат да забелязват форми и движение.

Все още има ограничени данни за ефективността му, които са представени от FDA. Предстои да се проследи сигурността и безвредността на устройството, за да се избегнат непредвидените рискове. Това е първо по рода си средство за подобряване на зрението. Досега само 30 души използват Аргус II ретинова протеза.

Изследователите оценяват зрението им през последните две години, откакто са им поставени чрез операция имплантите. Резултатите показват, че пациентите са способни да се справят с основни дейности много по-добре, отколкото преди устройството.

Те могат да определят посоката на движение;

разпознават големи букви, различават тротоара на улицата;

могат да съчетават черни, сиви и бели чорапи; локализират и докоснат квадрат на бял фон.

19 от 30-те пациенти нямат никакви оплаквания от устройството и от очната хирургия. При 11 са се появили различни неблагополучия като ерозия на конюнктивата, отлепване на ретината, възпалителни реакции и ниско вътреочно налягане. Работата по подобрение на устройството продължава.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?