За удоволствието и ползата от домашна вана съм писала много пъти. Едно е сигурно - противопоказания срещу топла вана няма.
Специалистите по водолечение ги разделят според температурата на водата на: 

Хладка вана 20-33°С, която стимулира имунната система, тонизират кръвоносните съдове, укрепват нервната система и работата на сърцето. 

Топла вана 33-36°С, която действа успокояващо на фона на стресово напрежение и лесна възбудимост.

Гореща вана 37-40°С, която премахва сковаността и болките в мускулно-ставния апарат и невралгичните болки.

Горещите вани е препоръчително да се вземат вечерно време, защото създават чувство на отпуснатост и човек лесно заспива след нея.

Може да влезете във ваната при 37°C и постепенно да добавяте по-гореща вода докато достигнете 40°C. Престоят във ваната не бива да бъде повече от 10-15 мин. 

Гореща вана не е подходяща за хора с болно сърце, разширени вени, кожни заболявания и туморни образувания,

защото може да усложни тяхното състояние. При тези случаи се препоръчва топлата вана. Главата и шията трябва да бъдат над водата.

Какво да добавим във ваната?

-Соли - морска и океанска са изключително богати на микроелементи, а те намалява раздразнителността, облекчава радикулитната болка и тонизират кожата. 

-Етерични масла: От евкалипт и хвойна помагат да помогнат да се преустанови простудата. Масло от розмарин, лавандула и лимонова есенция успокояват и съдействат за общата релаксация. Достатъчни са 5-10 капки на цялата вана. 

-Отвара от липа или корени от валериана, добавена към ваната, подобрява съня и премахва напрежението.

-Пяна за вана, отлично очиства тялото, подобрява настроението и е удобна за приготвяне.

Каквато и да е ваната, тя е отлично средство за отмора и "превключване” на тялото и ума от бодърстване към отпускане и сън.