Ако почиствате дома си редовно и основно, но продължават да ви мъчат някакви странни алергии, значи е време да потърсите местата, които са най-благоприятни за развитието на вредните микроорганизми.

В първата част на материала „Развъдниците на бактерии в дома ви” уточнихме, че сред тях със сигурност са саксиите в спалнята, пералната машина, гардеробът и ароматните свещи. Ето още няколко кътчета и вещи, които трябва да отстраните или да почиствате щателно, за да се отървете от досадните алергии:

Вратите и прозорците

Според учените от американската Агенция за защита на околната среда алергенните микроорганизми проникват дори в перфектно изолираните домове, и то степен, че е три пъти по-вероятно да пострадате от тях, отколкото ако се разхождате по улицата. За да избегнете този ефект, проветрявайте всяко помещение за около 15 минути дневно. Струята свеж въздух, която прониква в стаята за това време е достатъчна, за да убие микробите и да сведе алергичните прояви на организма ви (особено през зимата) до минимум.

Добра идея е и да не палите цигари в дома си. Димът влошава алергиите, особено при пасивните пушачи., тъй като стимулира производството на възпалителните белтъчини, наречени цитокини.

Постелката в банята

Доказано е, че тя приютява 10 пъти повече бактерии, отколкото пода, върху който е поставена. Микроорганизмите, които предизвикват алергии, обичат влагата, а постелката почти никога не остава суха. За да я почистите, перете я с гореща вода веднъж седмично и я връщайте на мястото й, след като я изсъхне напълно.

Плюшените играчки

Подобно на килимите, и плюшените играчки са вещи, където бактериите виреят спокойно. Ето защо е добре и тях да перете веднъж на седем дни, с гореща вода, след което да ги подсушавате. Ако пък смятате, че някое мече или зайче няма да „преживее” подобен вид третиране, то оставете го във фризера (камерата на хладилника) за едно денонощие. Така със сигурност ще убиете всички живеещи в тях бактерии.