Разбира се, доказана хипертония се лекува медикаментозно, но самомасажът, в допълнение към лекарствата, действа благотворно, като разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.

Според традиционната китайска медицина, ако нещо не е наред в горната част на тялото, най-напред се лекува долната част на тялото.

Например, смъкването на високото кръвно налягане се постига чрез разтриване на точките Юнцюен върху стъпалата. Разтъркването на стъпалата в центъра на хоризонталния свод забавя кръвотока и облекчава напрежението в главата, като по този начин премахва главоболието и намалява виенето на свят.

Китайската медицина препоръчва и масажиране на главата и врата – особено натискането на вдлъбнатините в ушната мида, смъкващи кръвното налягане и на шийната артерия зад ушите – спомага за насочване на кръвотока от главата надолу. Освен това, се освежава мозъкът, а и зрението се подобрява.

Спомагащият за смъкване на кръвното налягане самомасаж е много прост и лесен за изпълнение:

1. Разтриване на стъпалата - сутрин преди ставане и вечер преди лягане, седнете удобно в леглото и по 100 пъти разтъркайте с палци точките Юнцюен, което отнема около 2 мин.

2. Масажиране на главата - натискайте и масажирайте с двете си длани главата от челото назад към тилната област. После обърнете дланите и с външната страна на кутретата натискайте и масажирайте главата си от областта над ушите надолу до края на окосмената част.

3. Масажиране на врата - с опакото на дланите натискайте шийните артерии отляво и отдясно в посока надолу към предната част на гърдите. Повторете 10 - 12 пъти.

Тези самомасажи може да правите за стабилизиране на кръвното налягане при всеки удобен случай.