Празниците са хубаво преживяване, откъсване от монотонното ежедневие, но те крият рискове от преяждане и злоупотреба с алкохол пред целодневно подредените трапези.

Проблемите след преяждане обикновено започват с киселини в стомаха и хранопровода. Понякога човек има усещането, че гърлото му буквално изгаря. Могат да последват бодежи в дясното подребрие. Понякога тези болки са толкова силни, че затрудняват дишането. Често това се случва нощем и сънят се накъсва.

Ако няма усложнения и кризата не е сериозна и разтоварването е най-лесният начин да се отървете от стомашночревния дискомфорт. Не е нужно да сте на пълен глад. Просто в дните до Нова година в менюто ви да няма тлъсти храни, големи количества алкохол и също така пържени ястия, шоколад и газираните напитки.

Преяждането предизвиква жлъчни кризи, подуване и болки в корема, киселини в стомаха и гастроезофагиален рефлукс - връщане на стомашен сок към хранопровода с парене зад гръдната кост, което води до безсъние. Преяждането оказват неблагоприятно въздействие върху жлъчния мехур, върху задстомашната жлеза и черния дроб.

До Нова година може да се храните по-умерено и по-здравословно:

На малки порции, но по-често.

Без пържени и тлъсти храни. 

Без сосове с горчица и хрян - дразнят лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника.

Без жълтъци и шоколад - мощно активират отделяне на жлъчен сок.

Без тлъсти и пържени храни.

Лукът - само попарен или задушен.

Може кисело зеле и сурова туршия, защото обогатяват микрофлората на червата.

Срещу подуване на червата си направете чай от кимион.

Рецепта за чай от кимион:

1 ч.л. кимионово семе се вари с 250 мл вода за 2-3 мин. Оставя се да се охлади. Прецежда се и се изпива. Чаят от кимион може да се пие по половин чаша 2-3 пъти дневно преди хранене.

Полезен за стомашночревния тракт е чаят от жълт кантарион. Може да вземете активен въглен и пробиотици. Предпочитайте киселото мляко. Не пийте газирани напитки.
Освобождаването от токсините става чрез много течности, предимно вода. От една страна тя е среда за обезвреждането им, а от друга – спомага за отделянето им чрез бъбреците.

Количеството на консумираната храна е основната причина за дискомфорта, но Вие определяте колко и каква храна да ядете!