Най-често хората, които са обездвижени, получават разширени вени на краката особено през лятото. Това се дължи на липсата на съкращенния на мускулите на подбедриците, които действат като "мускулна помпа” за придвижване на венозната кръв. За да се преодолее гравитацията помагат клапите в големите вени, които задържат венозната кръв, изтласкана нагоре. Физическата пасивност може да разруши тази фина система. Застоят на венозната кръв се изразява с оток на подбедриците, петна по кожата като "звездички”или синьо-виолетови “паяжинки”.

За съжаление слабост на съединителната тъкан се среща 3 пъти по-често сред жените. Тя може да бъде причина за разширени вени по време на бременност, когато разрастването на плода притискат венозните съдове. Появяват се отоци по краката, особено когато напредналата бременност съвпада с летните месеци. Начинът на живот е много по-важен фактор от фамилната обременост.

Разберете важността на движението като основен фактор, осъществяващ венозният кръвоток. Ходене, бягане, колоездене, плуване и домашни упражннения са подходящи за поддържане на добър мускулен тонус на краката, респективно за правилното придвижване на венозната кръв.

Прекалено нагряване на краката от сауна, гореща вана или басейн, солариум, престой на плажа дълго време създават условия за разширяване на вените. Ако редувате топлинните провокации с хладки душове или плуване в морето, тогава може да засили тонуса на венозните съдове.

За да се предпазите от разширени вени, ходете пеш всеки ден по 4-5 км.

Ако работите седнали, на всеки час ставайте и се разхождайте, или напрягайте и отпускайте волево мускулите на подбедриците, като раздвижвате глезените.

Не стойте дълго време с кръстосани крака.

Късите или ¾-ти чорапите не трябва да са с много тесен ластик, който се впива в краката ви. 

Носете удобни обувки с ток между 3 и 5 см.

Вечер почивайте полегнали или седнали с вдигнати крака на табуретка, стол, ниска масичка.

Масажирайте стъпалата и подбериците си в посока отдолу нагоре.

Не допускайте запек и поддържайте нормално тегло

Приемайте достатъчно витамини. Те укрепват кръвоносните съдове, възпрепятстват образуването на тромби и подобряват кръвообращението в малките кръвоносни съдове. В менюто ви трябва да присъстват храни, съдържащи рутин и аскорбинова киселина: цитрусови плодове, червено цвекло, боровинки, арония. Елдата също отлично укрепва кръвоносните съдове. Всички растителни масла са богати на ненаситени мастни киселини, а те подобряват кръвотока. Препоръчва се приготвяне на храната да бъде чрез задушаване, печене и варене.

Уморените крака и разширените вени се повлияват много добре от плуването.

Три леки домашни упражнения за "мускулната помпа” на вените на краката:

- Сгъване и разгъване на пръстите на краката.

- Ходене на пръсти, на пети, на външните краища на стъпалата.

- Повдигане на пръсти и отпускане с раздрусване на целия гръбнак.

Най-простият метод за отмора на краката е почивката в "американска поза" с вдигнати крака на табуретка, стол, ниска масичка или протегнати върху възглавничка у дома. Това положение облекчава движението на кръвта в краката и предотвратява развитието на разширени вени.