Има храни, които участват в обменни процеси, като понижават ефекта на много здравословни хранителни елементи. Тях специалистите описват като "разрушители на хранителни вещества”. Например витамин А бива разрушаван от кафето; витамин Е е атакуван от наситените мазнини, които се съдържат в замразените меса; витамин В е без ефект при консумация на захар, а калият не се усвоява при диети с недохранване.

Проф. д-р Бернар Блан и д-р Борислав Кирчев в книгата "Ключът към тайнството менопауза” описват и втора група "вредни вещества”, наречени "нехрани”:

Вредни вещества                                                  Витамини / минерали

  • Алкохол                                        А, В, С / магнезий и цинк
  • Цигари                                         А, В, С / калций и селен
  • Кофеин                                        А, С, В - най-вече В1 / калций, калий и цинк
  • Нитрати                                       А, С, Е
  • Естрогени                                    Е, В - най-вече В6 / магнезий и цинк
  • Аспирин                                       С, В - най-вече В6
  • Антибиотици                               В, С, К / калий
  • Антиациди                                   В - най-вече В1 / фосфор
  • Антихистамини                           С
  • Барбитурати                                А, С, D и фолиева киселина
  • Кортизон                                      А, С, D, В - най-вече В6 / калий, цинк
  • Индометацин                             С, В - най-вече В1
  • Разхлабителни                           А, D, Е / калий
  • Диуретици                                    А, D, Е / калий

Това, което може да направи човек е да ограничи приема на разрушители на хранителни вещества. Да се преориентира към пресни зеленчуци, вместо замразени, консервирани и термично обработени. Наситените мазнини да се избягват, чрез изключване от менюто на тлъстите и замразени меса. Препоръчват се непечени и несолени ядки и семена, и получените от тях растителни масла. Захарта, която нарушава нормалното присъствие и съотношение в организма между витамини и минерали, трябва да се ограничи до минимум. Затова пък свежи плодове могат да се консумират неограничено.