Има храни, които участват в обменни процеси, като понижават ефекта на много здравословни хранителни елементи. Тях специалистите описват като "разрушители на хранителни вещества”. Например витамин А бива разрушаван от кафето; витамин Е е атакуван от наситените мазнини, които се съдържат в замразените меса; витамин В е без ефект при консумация на захар, а калият не се усвоява при диети с недохранване.
Проф. д-р Бернар Блан и д-р Борислав Кирчев в книгата "Ключът към тайнството менопауза” описват и втора група "вредни вещества”, наречени "нехрани”:
Вредни вещества Витамини / минерали
- Алкохол А, В, С / магнезий и цинк
- Цигари А, В, С / калций и селен
- Кофеин А, С, В - най-вече В1 / калций, калий и цинк
- Нитрати А, С, Е
- Естрогени Е, В - най-вече В6 / магнезий и цинк
- Аспирин С, В - най-вече В6
- Антибиотици В, С, К / калий
- Антиациди В - най-вече В1 / фосфор
- Антихистамини С
- Барбитурати А, С, D и фолиева киселина
- Кортизон А, С, D, В - най-вече В6 / калий, цинк
- Индометацин С, В - най-вече В1
- Разхлабителни А, D, Е / калий
- Диуретици А, D, Е / калий
Това, което може да направи човек е да ограничи приема на разрушители на хранителни вещества. Да се преориентира към пресни зеленчуци, вместо замразени, консервирани и термично обработени. Наситените мазнини да се избягват, чрез изключване от менюто на тлъстите и замразени меса. Препоръчват се непечени и несолени ядки и семена, и получените от тях растителни масла. Захарта, която нарушава нормалното присъствие и съотношение в организма между витамини и минерали, трябва да се ограничи до минимум. Затова пък свежи плодове могат да се консумират неограничено.