Леле, колко е сериозно всичко това, а доколко това е практика тук в България?! Процентът на тези, които са се подложили на подобна интервенция е малък - поне по статистика се водят между 40 - 50 мъже.

След като наскоро разговаряхме с един приятел и обсъждахме вазектомията като полезно средство за нежелана популация стигнах до извода, че това е действително едно доста добро решение.

Оказва се, че и мъжете, и жените имат избор за този вид метод против нежелана бременност!

По въпроса ще приложа споделеното от моя приятел. Наясно съм, че можете да се осведомите подробно от интернет относно тази тема, но тук ще прочетете на кратко това, което на първо четене вълнува човек.

И така: “ При проверка в Google срещу думата ВАЗЕКТОМИЯ седи следното определение: “Вазектомия (мъжка стерилизация) е хирургическа операция, при която се съединяват краищата на семепроводите (vas deferens), за да не се позволи на сперматозоидите да се движат от тестисите към пениса.”

За всеки мъж това звучи ужасяващо, болезнено и направо потресаващо!

Снимки: Thinkstock/Gulive Photos

Продължавам да чета: ” Тръбите в скротума, по които минава спермата към пениса, могат да бъдат завързани или слепени така, че никакви сперматозоиди да не се съдържат в семенната течност.”

Край викам си, ужас, това си е някакъв вид медицинско кастриране, направо ми се вие свят, нали цял живот на тая кълка лежим ние мъжете, само да ни погледнат “там” и вече много боли, камо ли подобно интервенция... Щях да престана да чета нататък, ако не ми се беше мернало следното изречение: “Тя не засяга способността на мъжа да има и поддържа ерекция или да еякулира.”

Казвам си: И – ДЕ – АЛ - НО! Значи не е кастрация, просто е един вид край на репродуктивността, но не и край на секса. Добре де, тогава какво е?... си задавам следващия логичен въпрос.

Продължавам нататък и чета: ” Единствената разлика е, че в семенната течност, която се изхвърля няма да се съдържат сперматозоиди. Спермата ще изглежда точно както винаги е изглеждала и ще е същото количество.”

И тук вече попадам на изречението, което ме накара да се замисля дълбоко ЗА или ПРОТИВ вазектомията : "Вазектомията не оказва влияние върху сексуалното желание и способности на мъжа.”
Замислих се... чудесно, аз лично не се сещам за по-сигурен контрацептив тогава!

Хапчетата, които жените пият са с много сериозен процент на предпазване - 99,8% ама не е 100%, нали? Пак има риск някакъв. А и нали половината жени още мислят, че ще им пораснат я мустаци, я рога, я и двете ако пият противозачатъчни – не ги тачат и това си е, повечето ги избягват, а пък и в крайна сметка е въпрос на личен избор.

Лепенки, чувал съм и за тях, дето вършели същата работа, ама не ги знам.

И пак се замислям за вазектомията... Идеално средство против нежелана бременност, ок!

Идеално ама за винаги ли? - правиш си я тази операция и приключваш с децата ами, ако ти дойде друг акъл? Всичко се случва. Никога не знаеш...можеш изведнъж да ти се прииска дете, а и да не забравяме, че има много случаи в които може човек да попадне. Недай си боже при загуба на партньор или дете, или пък си се развел и искаш с новата си половинка да засвидетелствате любовта си чрез дете и повече ангажименти съответно :)..., абе всичко се случва тогава какво правим?

Заравям се в мрежата и започвам да търся статии, мнения, информация...и разбирам с облекчение, че вазектомията е обратима! Доколко обаче това е така при жените не мога да кажа.

Снимки: Thinkstock/Gulive Photos

Тук жени е редно да се консултирате с компетентно лице!

Със сигурност обаче е добър и ефективен контрацептив за тези, които са сигурни, че са завършили с детеродната възраст.

Каква е обратимостта при вазектомията? От информацията, която прочитам се разбира, че все пак това става със сложна микроскопична хирургия, която крие до известна степен и своите рискове.

Като например: на мястото на семепровода, чийто краища са прекъснати могат да се образуват белези. Има опасност дори и въпросните краищата да бъдат възстановени, да възникнат усложнения и сперматозоидите да не могат да се движат през него. При подобни ситуации на уролога може да му се наложи да извърши по-сложна процедура. Но все пак има вариант всичко да завърши добре!

И така на кратко:

Вазектомията е стерилизация на мъжа, 100% предпазва от нежелана бременност и е обратима.

Важно е да се отбележи, че след вазектомия първите 15 - 20 еякулации все още съдържат жизненоспособни сперматозоиди в системата над блокираните тръби.

В този период се препоръчват други методи за предпазване от нежелана бременност. Вазектомията не предпазва мъжа от полово предавани болести и не бива да се бърка с кастрацията.

И въпреки всичките плюсове на вазектомията смятам, че това е въпрос на ЛИЧЕН избор и трябва да се обсъди много внимателно от всичките му страни спрямо личното ви положение, в което се намирате в момента. И бъдете благоразумен човек, споделете с половинката си.

Тя трябва да знае!!! Все пак е повече от тъжно да чуеш шест месеца след успешната ви вазектомия ”Скъпи, честито ще ставаш баща !”

Снимки: Thinkstock/Gulive Photos