Радикулитът (от лат. радикс означава коренче) е от прищипване или възпаление на коренче на нерв във всеки един отдел на гръбначния стълб. Най-болезнено протича радикулит в областта на врата и в кръста. 

Човешкият гръбначен стълб така е изграден, че може да понесе големи натоварвания. Въпреки това, при претоварване, когато няма достатъчно силна мускулатура, която да го поддържа изправен и гъвкав,

от силовото натоварване междупрешленните тъкани се деформират и притискат нервното коренче.

Резултатът е остра, режеща болка. Тя може и да премине постепенно, но се запазва ограничението на движенията в тази област с тъпа болка.

Често се блокира изцяло кръстната област с деформация на стойката.

Силата на мускулите държи гръбнака изправен. Когато обаче човек се напрегне физически над предела на своите сили, се получава разместване на пулпозното ядро и прищипване на нервното коренче. Затова при извършване на физическа работа (преместване на мебели, вдигане на тежки предмети), 

гърбът трябва да се държи изправен при всяко навеждане и вдигане на тежки предмети.

Представете си щангистите как вдигат тежести - с приклякане. Другото правило е да се разпределят тежестите между върху двете ръце.

Ако болката вече е налице, човек трябва да се щади от всякакви физически усилия, до пълното възстановяване около една - две седмици. Добър лечебен ефект имат  магнитотерапията и лечебните водни процедури, както и мануална терапия, проведена от умел специалист. Често срещу силната болка се препоръчват и болкоуспокояващи лекарства.

Профилактиката изисква изграждане на силен "мускулен корсет” с упражнения. 

- Наклоните на тялото вляво и вдясно премахват напрежението в късите мускули, които държат гръбначния стълб.
- Колело във въздуха до 100 пъти в леглото преди ставане.
- Коремните преси също укрепват гръбначния стълб.
- Въртеливите движения в кръста са отлично профилактично средство.
- Плуване, йога, тай чи, ци гун, аеробика и т.н.