.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Псуването ни прави по-силни

Евгений Милов | преди 1 година
Псуване
Снимка: iStock
Откривателят на ефекта е носител на анти-Нобелова награда, все пак

Псуването ни прави физически по-силни, доказва носител на анти-Нобеловата наград – псуването на глас помагат на доброволците по-лесно да се справят с физическите натоварвания във фитнес залата, като тренировките включвали стандартни упражнения за велотренажор и експандери.

Британският учен Ричард Стивънс от "University of Keele" в Стафордшир спечели анти-Нобеловата награда през 2010-а за откритието, че псуването намалява болката.

Сега новите му изследвания по темата установяват, че ругаенето увеличава и физическата ни сила, което д-р Стивънс свързва със стимулиране на симпатическата нервна система – същата, която се активизира при стресови ситуации и кара сърцето ни да бие лудо.

Псуване
Снимка: iStock

Физическата мощ на участниците значително нараснала, когато упражненията били изпълнявани с псувни на глас, сравнено с произнасянето на неутрални думи.

Пълните резултатите от научното изследване са представени по време на годишната среща на Британското общество на психолозите.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?