1. Мразите неделите

Мразите неделите не за друго, а защото след тях следва... понеделник. Ако ненавиждате прекалено много първия ден от работната седмица, вероятно не обичате нито своя живот, нито професията си, нито дори и хората, с които общувате. Не се самоизмъчвайте с подобни тягостни настроения. Погледнете от добрата страна на нещата – след края на последния работен ден от седмицата следват цели два дни за почивка. Уикендът е прекрасно време да избягате от напрежението и стреса на ежедневието, да се отдадете на любимите си хора и занимания. Ако и това не ви помогне, значи ви е сполетяла кризата на средната възраст. Това означава, че трябва да промените нещо в живота си – ако мразите работата си, по-добре намерете друга, която да ви носи щастие и удовлетворение. Ако рутинните ви ежедневни задачи ви отегчават, време е да помислите за нови проекти.

2. Трудно визуализирате бъдещето

Къде виждате себе си през следващата седмица? А след месец, след две години? Опишете работата, с която се занимавате след три месеца например, любовния ви живот, любимите си занимания. Ако ви е трудно да визуализирате себе си в бъдещето, най-вероятно страдате от криза на средната възраст. Ако вие нямате ясна представа в каква посока да поемете, ще ви бъде трудно да продължите напред и често ще изпадате в депресивни състояния.

Ако носите в себе си устрема, ако жадувате за самоусъвършенстване и надграждане, ако ви вълнуват определени сфери от изкуството, спорта и т.н., вие имате ясна цел и рано или късно ще постигнете добри резултати. В противен случай, рискувате да си останете завинаги пленник на лошото настроение и сивотата. Разковничето е – да не се предавате.

3. Чувствате се така, сякаш времето е срещу вас

Всеки човек преживява подобен момент в определен период от живота си. Обръща се назад във времето и осъзнава колко бързо то е отлетяло, а вие не сте имали възможност да направите онова, което сте желали. Искате да си върнете тези години и да започнете всичко отначало, но знаете, че това е невъзможно. Спасението е да престанете да се чувствате роб на времето.

Не се оставяйте то да ви владее, а обратното – станете негов Господар. Достатъчно е да осъзнаете, че годините, останали назад във времето, не са "еднократна употреба" – това са били години, важни за вашето развитие, за вашето духовно и интелектуално израстване като личност. Така че, колкото повече уроци се опитате да извлечете от миналото си, толкова по-добре ще се чувствате в настоящето.

4. Обсебени сте от израза "трябва"

С възрастта чувството на тревожност, че не сте постигнали много неща, все повече ви обсебва и завладява. Съзнанието ви започва да ви командва: "Аз трябва да имам гадже", "Аз трябва да има повече пари", "Аз трябва да бъда по-щастлив" и др. Това отнема голяма част от вътрешната ви енергия и, вместо да се изправите на крака, все по-често изпадате в униние и лошо настроение.

За да се измъкнете от това състояние, вземете лист хартия, напишете всичко онова, което сте постигнали до този момент, и ще останете очаровани. Дори ще се учудите на нещата, които сте постигнали, научили, усъвършенствали, опознали и т.н. Така че, мили дами, горе главата и напред!

5. Пристрастени сте към Facebook

Всеки споделя снимки от личния си или професионален живот в профила си във Facebook. Това ви радва, но понякога ви и натъжава. Започвате да се чудите кога, по дяволите, нещата ще започнат да се случват и с вас. Очаквате с нетърпение деня, когато и вие ще можете да споделите собствените си постижения, но по някаква причина скоро не се очертава да се случи това. Спрете да чакате.

Прекалено много се застоявате пред Facebook. На забравяйте, че социалните мрежи са само за забавление. Не се оставяйте времето ви да минава в безсмислено съзерцание на чуждия свят. Обсебени от живота на другите, забравяте за своя собствен такъв. Затова, ако искате животът ви да потръгне, оставете социалната мрежа, фокусирайте се върху себе си и личните си качества, върху онова, което най-силно искате да постигнете в живота. Сега е моментът. Прехвърлете социалния си живот от Facebook в реалния свят и ще резултатът ще ви удиви.

6. Копнеете за голяма промяна

Изпитвате страх и несигурност от всяко ново начало, от срещата и запознанството с нов човек? Проблемът е, че самите вие не сте сигурни какво точно да промените или как да го промените. Ако не знаете какво точно искате от живота, наистина ще ви е трудно да направите каквато и да било промяна, колкото и да копнеете за нея. Чудото няма да дойде отвън, а от вас самите.

Защото да промениш нещо в начина си на живот не е трудно, стига да си решил твърдо да го сториш. Ако сте стигнали до този ред, значи е време за действие. Не чакайте, не се самосъжалявайте, не се отчайвайте, не се отказвайте. Вземете живота си в свои ръце и не се страхувайте да вървите напред с високо вдигната глава!