Здравейте!

Моят проблем е следният. Снощи сънувах много странен сън и искам, ако е възможно да ми помогнете с тълкуването. Значи сънят беше следният:  Бях на консултация при психолог (до сега не съм била) и тя ми обяснява как трябвало да ме свърже с едно момче ,че това било неизбежно и така нататък. Аз й обяснявах, че не искам бъдещето ми да бъде с този човек, че не искам това да става. Тя ме попита защо не съм ли в такава връзка, в която всичко е свършило. А аз й обясних, че не съм и че ме е разбрала погрешно. После тя ме пита дали обичам онова въпросното момче, с което тя иска да ме свърже, но аз й обясних, че не, но после се замислих, че щом тя казва, може и да е вярно. После тя не искаше да ме изслуша и аз трябваше да си вървя. Събудих се все едно от кошмар.

В реалния живот имам връзка 4 години с момче, което много обичам, но напоследък се появиха съмнения дали винаги ще бъдем заедно. Дали той е голямата ми любов. И все ме е страх от бъдещето - дали ще сме заедно, защото не мога да си помисля, че няма да сме, че всичко се случва, че хората срещат други хора. Все пак това е първата ми любов. А за момчето в съня, с което психоложката ме свързва, е момче което харесвах много, когато бях тийнейджърка, но той много ме манипулираше и мачкаше, даже сме нямали връзка. Сега знам, че нямам чувства към него, но съм много объркана от този сън. В него психоложката ме питаше дали ще се радвам, ако въпросното момче ме обича и аз и отговорих да, като се има предвид как ме е мачкал и обиждал. Много е сложно за обяснение, но ако можете да ми дадете съвет  ще бъда много благодарна!



Здравейте,

Сигурно това не е първият сън, който сънувате, но сте решила да потърсите по-дълбока символика именно в него. Вероятно той ви е докоснал по различен начин и е предизвикал във вас асоциации и емоции, доста по-интензивни от обичайното. Също така предполагам осъзнавате, че интерпретацията в психологията се различава от тълкуванието, което биха дали съновниците например. От гледна точка на човешката психика един сън има връзка с преки събития и преживявания от насоящия живот и детството, с характера и семейните модели. Ето защо в рамките на една „виртуална консултация” анализът му би бил повече в сферата на догатките, отколкото ако сънят се анализира в един реален, планиран процес на психологическа работа.

И все пак има сънища, които идват, за да ни дадат нещо важно – нещо което да промени матрицата ни на мислене и живеене, като в крайна сметка осветли подсъзнанието по начин, който е от значение за вътрешния ни баланс. Затова заедно с вас ще се опитам да направя макар и задочна трактовка на описаното.

В сюжета на съня ви има три фигури – психоложката, момчето, с което сте имали отношения в тийнейджърска възраст и вие. В реалния живот липсва психоложката, но го има настоящият ви приятел. Преди да започна с интерпретацията, ще ви помоля  сама да се запитате какво мислите, че свързва лицата от съня с тези от действителността?

На пръв прочит асоциирам сънуваната сцена с два дълбоко заложени в женската психика архитипа, за които говори юнгианската аналитичка Клариса Пинкола Естес.

Първият е архитипът на „Онази, която знае”. В хода на жизнения си път, особено през периодите на преход от юношество към младост, от младост към зрялост и т. н. Жената инстинктивно се нуждае от срещи (реални или символни) с някоя мъдра и „по-живяла” женска фигура. Фигура, която може да й даде някакви козове за въпроси, които я вълнуват и за ситуации, които я безпокоят. Това е Старата Лапландка от приказката за „Снежната Кралица”,  Баба Хола, Нимфата-Вещица от приказката за „Малката Русалка”, Кръстницата-Фея от приказката за „Пепеляшка”. Огледайте се дали в обкръжението ви има подобни фигури, на които бихте могли да се доверите, от чийто житейски извор „да пиете”. Неслучайно психологът, когото посещавате в съня си е жена. И тази жена се опитва да направи нещо, което е абсурдно в реалната психологическа работа – да посредничи, за да се свържете с човек от миналото ви. Човек, за когото вие твърдите, че ви е „мачкал и унижавал”.

И тук стигаме до другия архитип, за който споменах – „Тъмният мъж”. За да не се повтарям може да погледнете отговора ми на друго читателско писмо в Lady Zone – „Не мога да забравя бившия”.
И макар вашият сън да е свързан с този образ по индиректен начин, ще отбележа някои моменти, които касаят конкретно контекста, който описвате. „Тъмният мъж” се появява в женските сънища в няколко ситуации. Едната е, когато психиката започва да съзрява достатъчно, за да разпознава подходящия или опасния партньор. Отбранителните й функции са достатъчно активирани и жената е в състояние да преценява към кой да се задвижи и кой да държи далеч от себе си.

Психоложката подлага на изпитание онова което изпитвате към въпросното момче. Това не е буквално отношението ви към конкретния човек, а символно изражение на начина, по който днес, от позицията на настоящия си опит бихте се поставила спрямо фигурата на „Тъмния мъж”.  Възможно е в характера ви да има мазохистична компонента, която обуславя желанието ви да бъдете обичана тъкмо от такива типажи. Възможно е и вече да се чувствате достатъчно уверена и умела в отношенията си, за да съумеете да поставите такъв човек на мястото му или да го „опитомите”.  Да „форматирате” начина, по който той иска да се постави спрямо вас и да изпитвате желание да тествате интуицията и „маневреността” си. Но това няма как със сигурност да бъде анализирано от разстояние. Сънят може да говори колкото за вътрешния свят на човек, толкова и за външния.

Друга ситуация, при която този архитип се появява в женските сънища е, когато психиката е в период на застой. Когато съзидетелното в нея е в летаргия и има риск за творческия й потенциал. Чувствате ли се оценена и вдъхновена? Кои са нещата, които обичате да създавате? Нещо пречи ли ви да го правите? Още един случай, когато подобен сън е показателен – предстои някакво важно решение, някакъв преход по отношение на взаимоотношенията с другите? Колебанията, за които споделяте по отношение на сегашния си партньор от какво са продиктувани? Какви са вашите планове и желания по отношение на него?

Възможни са и други трактовки – например в семейството ви да има личност (родител или някой друг), която прекалено безапелационно е свикнала да се меси в личния ви живот, без „да иска да ви изслушва”, и когато в съня ви психоложката ви подтиква към връзка с някого и след това отказва повече да ви чуе, вие се будите „сякаш от кошмар”.

Да „напипате” такива интерпретации, които да паснат най-точно на личния ви пъзел е единствено по вашите сили. Всички описани дотук са просто възможности. Но сънят има още една много важна функция – той е врата към утрешния ден. А щом се вълнувате от дълбочината на човешката психика и търсите допълнителни гледища, вярвам че във всеки нов ден ще влизате все по-обогатена с още хоризонти, опит и интуиция, докато накрая усетите, че „Онази, която знае” всъщност сте самата вие.