Върнахте ли се от море или планина? А как е връзката ви? Разпада се или успяхте да откриете още допирни точки, които ви свързват? Едно по-отдавнашно изследване на американски туристически център показва, че именно пътуването с вашия партньор може да е превратна точка в отношенията, като изрично се упоменава, че става дума за връзки не по-дълги от 1 година. Резултатите сочат, че 37% от двойките са затвърдили отношенията си и са се сближили още повече, докато 23 на сто са скъсали, защото ваканцията им заедно е показала, че не са един за друг.

За да бъде успешна почивката и да завърши с щастлив край, участниците в проучването са посочили няколко основни фактора, които са отговорни за това. На първо място са правилният избор на дестинация, бюджет, който устройва и двамата, както и това двамата да са сигурни в човека до себе си и да са готови да правят компромиси.

Снимка: istockphoto.com

Разпознахте ли себе си в това изследване? За да не си мислите, че насочваме вниманието ви към подобни размисли, без да сме стъпили здраво върху фактите, ви поднасяме още цифри и изводи, според които ваканциите всъщност вредят на връзката.

1 от 10 двойки е много вероятно да стигне до раздяла, докато е на почивка, твърди изследване на компания за коли под наем. Според него 40% от влюбените се карат поне веднъж на ден, а на 25 на сто им се случва още на първия ден.

Какви са причините за това? Прекарването на прекалено много време с любимия човек невинаги е предпоставка връзката да се затвърди. Ако сте от много време заедно, почивка, на която сте 24/7 един с друг, може да доведе до разрив в отношенията. Още причини за караници и разногласия са харченето на много пари, липса на единодушие по отношение избора на заведение за хранене и напиванията.

Скорошно британско изследване пък посочва още по-смели цифри - 79% от двойките имат най-малко по два големи конфликта по време на отпуск, а други 62% се карат ежедневно.

Снимка: istockphoto.com



Какво се случва след лятната отпуска?

Адвокатите по семейни дела от доста време регистрират скок на разводите именно през септември, след като летните почивки свършат. Така например преди две години се установява, че в шведските съдилища постъпват най-много молби за развод именно през този месец от годината. Като основни причини за това са стресът около организирането на пътуването, както и различните очаквания, които имат двата пола от това какво ще се прави по време на отпуската. Жените искат секс и романтика, а мъжете предпочитат кръчми, алкохол и приятели.


Съветът на психолозите е да не чакаме отпуската, за да спорим, а да намираме повече време в забързаното ежедневие за общуване. А ако се стигне до кавга, да отстъпваме или да елиминираме причината за нея още в зародиш.