Мелатонинът е хормон, който сигнализира на тялото, че е уморено. Организмът ни го произвежда по естествен път, когато навън се мръкне. Затова е много важно човек да спи в тъмната част на денонощието и да е активен през деня.

Синтетичният мелатонин е част от много приспивателни медикаменти, ползвани от хората с нарушен сън или страдащи от т.нар. jet lag (разстройването на организма при смяна на няколко часови зони).

Някои от тях споделят, че след взимането на приспивателни с мелатонин сънищата им стават по-ярки и доста странни. Сънуват, че близките им имат по три ръце и други подобни.

Засега учените са разделени на два лагера по този въпрос. Според едни мелатонинът не води до повече и по-интензивно сънуване.

Хората сънуват в т.нар. фаза на бързи очни движения (БОД), когато сънят е „най-плитък” и мозъкът е много активен.

Пациенти, взимащи мелатонин по време на лабораторни изследвания, не изпадат по-често или за по-дълго време в състояние на БОД. Така че, няма основания да се твърди, че те имат по-ярки сънища.

Според други учени обаче, сънотворните лекарства водят до повече БОД. Те твърдят, че повечето сънища така или иначе са „странни”, иначе няма да са сънища. Просто взимащите мелатонин сънуват повече, спят по-леко и запомнят сънищата, докато другите хора ги забравят или имат по-бледи спомени за тях.

Тези медици съветват пациентите си да намалят дозата на приспивателното лекарство и да не разчитат винаги на него. Те напомнят, че за по-спокоен сън е много важно в последните час-два преди лягане да не гледаме телевизия, да не играем компютърни игри и да не слушаме силна музика – все дейности, които активизират мозъка.