Питали ли сте се някога защо трябва да третираме кожата си с различни козметични продукти в зависимост от часовете на денонощието? Ето какво казват специалистите по този въпрос:
Кожата е комплексен орган, който функционира като биологичен часовник със свой собствен циркадичен ритъм, съобразен с различните времеви зони от денонощието. Докато през деня кожата е изложена на вредното въздействие на слънцето, на замърсителите на околната среда и на процесите на окисляване, то през нощта тя навлиза в режим на „самозареждане” – произвежда нови клетки, чиято задача е да възстановят нанесените през деня поражения.

#Кога настъпва пикът на регенериране на клетките?
Като най-благотворно за регенериране и доставяне на ценни за клетките на кожата хранителни вещества според експертите е времето между 23.00 часа и полунощ. Това е пиковият час от денонощието, в който епидермисът най-пълноценно и качествено се храни, диша и възстановява независимо дали сме в будно или сънно състояние. Регенерационният процес обаче е много по-мощен, ако в този отрязък от време спим, добавят още специалистите. Ефектът се засилва още повече, ако третираме кожата си с нощен крем.

#Защо възстановяването на епидермиса е най-пълноценно, докато спим?
Причината се крие в чудотворния хормон мелатонин. Освен че регулира ритъма, мелатонинът притежава мощното въздействие да забавя процесите на стареене, като се бори със свободните радикали. Той обаче се синтезира в организма единствено и само при пълна тъмнина, т.е по време на сън!

#Каква е разликата между нощните и дневните кремове?
Някои веществата, влизащи в състава на козметичните продукти, имат свойството да повишават фотосензитивността на кожата. Именно поради тази причина световните козметични компании ги включват в съдържанието на нощните си кремове. Такива са антиоксидантите - витамин C, В3, Е, ретиноидите, чистият витамин А, липидите и алфа-хидрокси киселините (глюколовата, лимонената, винената, ябълчената и млечната). Това са мощни, но по-бавно абсорбиращи се от кожата вещества, които проникват в дълбочина за няколко часа, а на повърхността на кожата се образува фин мазен филм, който на сутринта трябва да се отмие с хладка вода. Тяхното действие подхранва кожата, стимулира възстановяването на загубените клетки, синтезира колаген и премахва пигментацията. Докато спите, те проникват в дълбоките слоеве на епидермиса и помагат на мелатонина да си свърши работата по-ефективно.
Дневните кремове, за разлика от нощните, имат защитна функция. Тяхната задача е да защитават кожата от вредното влияние на околната среда – замърсен въздух, вятър, студ, UV-лъчи.

За разлика от нощния крем, чийто състав е по-тежък и наситен откъм подхранващи вещества, формулата на дневния е много по-лека и вкючва предимно хидратиращи, антиоксидантни и успокояващи съставки за неутрализиране на бактериите и свободните радикали. Основната задача на дневния крем е да поддържа оптимално ниво на влага в епидермиса и да го предпазва от околната среда, затова най-често включва хидратиращи съставки. Тук отново ключова позиция заемат алфа-хидрокси или хиалуроновата киселини, както и антиоксиданти като витамини А, Е и С. В много формули е добавен и SPF срещу фотостареене.

#Няколко думи и за комбинацията от алфа - и бета - хидрокси киселини
Сред най-ефективните и деликатни грижи за кожата са козметичните средства, включващи в състава си комбинация от алфа - и бета - хидрокси киселини. Докато бета - хидрокси киселините разрушават връзката между клетките, алфа - хидрокси киселините стимулират клетките да се освобождават. РН-флуксът, или неутрализиращата фаза, е също толкова важна, тъй като възстановява кожата.

Заедно алфа - и бета - хидрокси киселините регулират прекомерната мастна секреция, свиват разширените пори и изглаждат фините линии, белези и бръчки. Те оказват пилингово действие, като премахват деликатно мъртвите клетки от повърхностния слой на кожата, осигурявайки здрава и красива кожа.