Затова е важно да бъдете в хармония със себе си и външния свят. Не бъдете плахи и свенливи. Отстоявайте правата и достойнството си, бъдете настоятелни и съумявайте във всеки един важен за вас момент да поставяте нужните граници.

#Ще станете по-съзнателни

Самоосъзнаването е изкуството на признаването на вашите собствени и вътрешни чувства, нужди и потребности. Научите се да поставяте граници в изискванията на другите спрямо вас, които могат да се окажат в разрез с вашата вътрешна хармония и душевност. Научете се да разграничавате собствените си мисли и чувства от тези на околните. Това ще ви помогне да откриете верния път към личното си самоосъзнаване, да вникнете по-надълбоко вътре в себе си и да чуете по-ясно какво ви говори вътрешния ви глас.

#Ще бъдете по-добри приятели и партньори

Да си поставяте граници, означава да си позволите време за себе си и хората, които обичате. Ако вие не се научите да поставяте граници и да определяте сами сроковете, тогава други ще го направят вместо вас, а това в повечето случаи няма да ви хареса.
#Ще се грижите по-добре за себе си
Когато вие знаете в кой момент да кажете „стоп”, говори, че вие имате ясна представа кои са вашите лични приоритети. Това не означава, че сте егоисти. Напротив – означава, че знаете какво искате както в името на собственото ви щастие и благоденствие, така и в това на другите.

#Притесненията ви ще намалеят

Постоянно позволявате нуждите на другите да диктуват поведението ви, а това се отразява негативно и изтощително както върху вашето емоционално и психическо състояние, така и на личните ви интереси. Водейки живот без граници, вие се съгласявате с това, което другите ви налагат да правите, източвайки личния ви психологически ресурс и сили. Резултатът е – живот под стрес и постоянно и натрапчиво чувство на тревога и неудовлетвореност. Или по-лошо, вие напълно игнорирате собствените си потребности. Ако поставите разумна граница на всичко това, притесненията ви значително ще намалеят.

#Ще започнете да водите по-добър социален живот

С цел да се предпазите от липса на време и душевен дискомфорт, трябва да се научите да говорите да това, което можете или не можете да понесете. Бъдете ясни и кратки. Изразявайки собствените си нужди и потребности, ще позволите на другите да опознаят по-добре способностите и качествата ви. Всички тези характеристики са елементи на добра комуникация с околния свят. Затова по-скоро общувайте, отколкото да очаквате нещата да се случат от самосебе си. Питайте, интересувайте се, споделяйте тревогите си – така и другите ще се научат да спазват граници в отношението си към вас.
#Ще се научите да имате по-голямо доверие към хората
Изразявайки притесненията, емоциите, желанията или потребностите си с другите, и поставяйки определени граници на вашето отношение към тях и тяхното към вас, означава, че вие един вид им гласувате доверие. А по-голямо доверие означава по-добри взаимоотношения.

#Ще се ядосвате по-малко

Когато не разполагате с поставени от вас граници, вие давате на другите власт над собствения ви живот – а това може да доведе до гняв. Не го допускайте. Има начини да теглите чертата, без това да предизвика още по-голям конфликт и недоразумение между вас и другите. Най-важното нещо е да бъдете силни в убеждението, да бъдете уверени в това, което изисквате и искате да кажете. Но го правете, без да бъдете агресивни, без да бъдете груби, запазвайки личното си самообладание и достойнство.

#Ще се научите да казвате "НЕ"

"Не" може да бъде една малка дума, но със сигурност с мощна сила. Това е единственият и основен начин да се научите да поставяте граници, когато почувствате, че не сте в състояние да се справите с нещо. Бъдете смели, не се страхувайте, че ще си навлечете нечий гняв върху себе си с думичката "Не". Когато сте откровени и искрени, другите ще реагират положително и с разбиране на вашия отказ.

#В крайна сметка ще правите нещата, които действително искате да правите

Очертаването на ясни граници в отношението на другите спрямо вас ще ви разкрие възможности за много положителни промени във вашия живот. Вие ще имате силата, времето, енергията и увереността да правите нещата, които действително искате да правите и които най-много ще ви носят вътрешен комфорт и удовлетворение.

#Ще намерите хармонията вътре в себе си

Когато сте състрадателни към себе си, към собствените си потребности, мисли и чувства, вие по-добре ще може да балансирате емоциите, отношението и настроението си спрямо външния свят. Така и вие ще се научите не само да изисквате, но и да се съобразявате, разбирате и съчувствате на потребностите и емоциите на другите хора. По-пълноценен живот от това да проявяваш състрадание, уважение и разбиране към потребностите на останалите няма. Всичко това ни учи на толерантност, извисява духа и ни помага да намерим така търсената хармония вътре в самите себе си.