Натрапчивите му проявления често пъти са придружавани от панически атаки, които впоследствие могат да отключат определен вид психически нарушения.

#Причини за фобиите
Няколко могаг да бъдат причините, които да доведат до отключването на дадена фобия:

- Конкретен инцидент: Например ако сте преживели мощна турбуленция в самолет или сте избегнали на косъм смъртта от автомобилна катастрофа, подобни преживявания могат да отключат фобия от летене със самолет или съответно от пътуване с кола.
- Наблюдавани реакции: Някои хора развиват същите специфични фобии като своите родител, брат или сестра, просто защото са станали неволни свидетели на техните реакции към определени явления. Например ако майката мрази и се страхува от кучета, този страх неминуемо ще рефлектира и у детето, тъй като то е било продължително време наблюдател и „имитатор” на нейните реакции и чувства.
- Гените: Доколко наследствени могат да се окажат фобиите? Учените смятат, че наследствеността определено може да предизвика отключването на конкретна фобия. Факт е, че процентът на децата, които се раждат с предразположение към определен страх – например от високото или от публични изяви, е значително по-голям при тези деца, чиито родители изпитват същите фобии.
- Паника: Ако сте преживели силна емоционална реакция или пристъп на паника в отговор на определена ситуация, това може да отключи фобия.
- Дългосрочен стрес: Хроничният стрес също може да активира чувството на тревожност и депресия и да намали способността ни да се справяме с конкретни ситуации.

#Видове фобии
Разграничават се три категории фобии:

- Специфични фобии: Това са най-често срещаните фобии. Те включват обект или ситуация, която предизвиква незабавна реакция. Тази категория обхваща популярните фобии, като например страх от насекоми, кучета, височини, бурно време и т.н., но също така – и по-необичайни фобии, като например – страх от кадифе, от бутони, от балони и т.н. Подобни специфични фобии обикновено биват причинени от едно-единствено преживяване, предизвикало силен стрес или силна уплаха у субекта в даден период от неговия живот.

- Социални фобии: Този тип фобии са по-известни под названието „социални тревожни разстройства”. Те се проявяват вследствие на ситуации, в които сме били подложени продължително време на страх от отхвърляне, от критика или на унижение от страна на другите.

- Агорафобия: Агорафобия е страх и тревожно разстройство, което се проявява при преминаване през големи открити пространства: площади, големи тълпи, места, далеч от дома и т.н. Това състояние може да се придружава или не от пристъпи на паника.

#Как да се справим с фобиите
Най-добрият начин, разбира се, е да се потърси професионална помощ в лицето на лекар специалист. Той най-точно ще определи методите, които ще помогнат на пациента да се справи с проблема, съобразявайки се както със степента на фобията. Най-общо казано най-ефикасният, доказан от експертите, начин за преодоляване на фобия е просто да се изправим срещу нея.

Когато застанете лице в лице с това, което ви плащи, вече сте направили крачка напред. Целта е да прекратите връзката между фобийната ситуация и тревожната реакция и да отриете усещането за спокойствие и безопасност вътре в себе си.

Не всички са готови да понесат неприятното изживяване (въпреки, че при работата с психолог, то е сведено почти до минимум) при изправянето пред фобийните ситуации или да постоянстват при практикуването на реален досег. Това изисква силна решимост от тяхна страна... която в дадени случаи може да спаси живота им.