Монотонното ежедневие от офисната работа може да притъпи креативността ви, докато дойде петък – и да сте толкова уморени, че от творческата енергия и желание да не е останало нищо за уикенда. Това е логично, защото след 40-часова работна седмица, последното нещо, което човек иска да прави, е отново да работи нещо. Въпреки това, не бива да се оставяте на рутината, а за да подобрите креативността си (въпреки изтощителното ежедневие), използвайте тези безценни съвети за действие:

1. Записвайте идеите си – без значение колко незначителни ви се струват

Купете малко тефтерче, което да носите навсякъде със себе си и записвайте в него всички идеи, които ви хрумнат. Независимо дали става дума за нов проект в работата, ново предизвикателство в хобито през свободното време, куплет от стихотворение или просто някаква забавна бележка, която сте мернали. Авторът на бизнес статии Боланд Джоунс от “Entrepreneur” обяснява обобщаващо смисъла на това така: "Няма мисъл, която да е твърде незначителна и няма идея, която да е напълно излишна". Всичко може да има потенциална стойност за вашия бизнес. Човек никога не знае точно коя дума/фраза ще предизвика следваща такава – което пък може потенциално да доведе до по-голяма идея. Записването на хрумките ще ви помогне да разберете стойността, която носи със себе си всяка една (дори на пръв поглед) мимолетна идея, като ще ви накара да погледнете на това като възможност за развитие на личната креативност, а не като загуба на време.

2. Планирайте време за брейнсторминг в графика 

Преди да можете да направите нещо креативно – трябва да имате идея, разбира се. За да извлечете максимума от своя потенциал и да си създадете навик за постоянен брейнсторминг, отделете си специално време от седмицата, през което да можете да се отдадете и потопите в света на идеи си. Обособете си такъв времеви блок във вашия график задачи, в който спокойно да седнете удобно с чаша ароматно кафе и просто да развихрите мислите и фантазията си. Мислейки за следващия си проект и създавайки екшън план за реализирането му, ще се почувствате развълнувани и увлечени от собствените си творчески начинания и усилия. Кристина Демаре от предприемаческия сайт Inc посочва, че Джулия Камерън, автор на популярната книга за самопомощ “The Artist's Way”, съветва това отделено време да бъде 30 минути всяка сутрин с воденето на личен дневник – по този начин ще забележите пробуждането на нови идеи у вас. Чрез активни брейнсторминг упражнения за мозъка, ще бъде много по-лесно да отприщите собствената ди креативност и да изскочите пред останалите с наистина иновативни идеи. 

3. Срещайте се с по-креативни хора от вас

Без значение дали ще следвате профила на креативни типове в Инстаграм/Туитър или ще посетите литературно четене/готин концерт във вашия град, за да се запознаете с нови и инспириращи персони – обграждайте се с хора, които са по-креативни от вас, защото това ще ви амбицира да искате да полагате повече усилия за реализиране на идеите ви. Моментите с тях ще ви помогнат да видите как въплъщават креативността, таланта и идеи си във всеки аспект от техния ден, а това може да е достатъчно да запали подобна страст и у вас. Демаре съветва да се обвързваме с хора, които са различни от нас: “Ние обикновено излизаме и се срещаме с хора, с които си приличаме – защото това е по-комфортно за човек, но определено не е вдъхновяващо. Не се обграждайте съзнателно с фамилиарни отношения – имате нужда от вдъхновение, за да разцъфтите творчески”. 

4. Отдайте се на неща, които не са ви по вкуса

Въпреки че сте си изградили вкус за много неща и знаете какво харесвате, няма нищо по-вълнуващо от това да обърнете поглед към нещо коренно различно от вашите предпочитания и да почувствате новите идеи, които ще ви залеят от тази промяна. За да тренирате креативността си, непрекъснато се излагайте на противоположностите си, защото у вас това ще спомогне нахлуването на мисли, идеи и гледни точки по нови теми. Лайфстайл журналистът Джоуел Фалконър от Lifehack е на мнение, че човек трябва да опитва през цялото време да се потопи в някакво ново, непривично за него изкуството – различен тип книги, музика и картини – съветвайки: “Ако сте рокер, слушайте фънк. Ако сте крими писател, прочетете някое фентъзи заглавие”.

5. Носите си камера

Ходите ли пеша на работа? Защото това е отлична възможност да вземете фотоапарат или използвате камерата на смартфона си, за да направите всеки път различна вашата разходка до офиса. Вижте улиците по пътя си по различен начин, открийте детайли, които са останали скрити за вас досега, опитвайте са да кадрирате снимките под интересен ъгъл и перспектива, за да погледнете заобикалящата среда с напълно нова светлина. Фалконър съветва да носим винаги фотоапарат със себе си и да се оглеждаме за интересни неща всеки си ден, когато сме навън. Това ще помогне на всеки да започне да забелязва и най-дребните интересни детайли, които преди изобщо не са му правели впечатление, а забавлявайки се с правенето на снимки, ще позволите на креативността ви да се развива непрестанно.

6. Създавайте си странични проекти

Ако започвате да се чувствате така, сякаш работата в офиса започва бавно да убива креативността ви, създайте си страничен проект, с който да можете истински да се развихрите творчески в почивката след работно време. Независимо дали става дума за това да пишете разкази, да преправяте винтидж дрехи от някой секъндхенд, да опитвате някой нов възел за зимния шал или да усъвършенствате рецептата на засукан десерт – заемете се с някакъв малък проект, който да тренира креативността ви – както уредите във фитнеса правят с вашите мускули. Лайфстайл авторът Уитсън Гордън от Lifehack споделя: “Разсейвайки се с различни, по-малки задачи, това ви помага да се отдалечите от големите проекти, които обикновено изпълват мислите ви, като същевременно ви поддържа продуктивни и креативни. Когато приключите с една от тях, ще можете да се върнете отново към големия си проект, но вече с нов начин на мислене и подновен ентусиазъм за работа. Ако не сте удовлетворени от работата си в офиса, създайте си свои собствени проекти, който ви интересуват истински и работете за тях. 

7. Заобиколете се с неща, които ви вдъхновяват

Чудесен начин да провокирате сами креативното си настроение, е като се обградите с неща, които ви вдъхновяват и карат да искате да се гмурнете със запретнати ръкави в морето от идеи. Авторката Стефани Ормстън от сайта за кариерно развитие The Muse съветва: "Ако чувствате творческо затишие, може би е време да си създадете кътче в пространство, което да ви служи за вдъхновение". Вместо да пинвате картинки онлайн в Pinterest профила си или харесвате чужди снимки в Instagram, по-добре използвайте това време, за да си създадете реална “стена на вдъхновението”, която да окачите в стаята вкъщи или кабинета в офиса. Поставете върху нея откъси от поезия, която обичате; статии, които ви мотивират; снимки на хора, от които се възхищавате; сцени от филми, които ви инспирират – каквото и да е в тази посока. Колкото по-голямо вдъхновение чувствате, толкова по-мотивирани ще сте да изразите и креативността си!