"Погледни ме в очите, за да разбера кой си!"

Да, лесно е да се каже, но мнозина от нас се притесняват от това да гледат другите в очите. На пръв поглед подобно поведение е породено от стеснителност, притеснение и липса на увереност... Истината е, че някои от нас осъзнават, че очите са много повече от зрителен орган, те са прозорец към същността ни. Те...

#Могат да казват истината или да излъжат 

Недоверчивостта е характерна черта за съвременния човек. Имайте предвид, че ако някой, с който разговаряте ви лъже, той ще избягва погледа ви или ще го измества в ляво. Ако събеседникът ви е честен и открит, той ще ви гледа право в очите или ще обръща погледа си в дясно - това означава, че си припомня факти, свързани с темата на разговор. 

#Различават цветовете на живота

Да, така е - в буквален и преносен смисъл. Очите имат свойствата да разпознават и различават над 10 милиона нюанса. Успоредно с това, чрез зрението, цветовете въздействат върху емоциите, психиката и останалите сетива на човек. Забелязали ли сте как се наслаждаваме на добре поднесена чиния, изпълнена с цветове и аромати!?

#Разкриват индивидуалния толеранс към алкохола 

Наскоро бе осъществено проучване, осъществено в САЩ, чийто резултати показват, че хората със светли очи държат повече на алкохол, отколкото тези от нас с тъмни очи. 

#Изразяват емоциите по неподправен начин 

Движението на зеницата, премигването, погледът... това са само част от физиологичните поведения на очите, които издават чувствата ни. Когато сме ядосани или спокойни, влюбени или с разбито сърце, напрегнати или тъжни - погледът се видоизменя. 

#Позволяват да разгадаваме заобикалящия ни свят

Затова е от особена важност да се грижим добре за тях. 80% от зрителни разтройства са лечими. Имаме само две очи в този живот, нека се грижим подобаващо за тях. Представете си, ако ги нямахме... какъв би бил живота?!