Пролетта е времето, в което правим голямо почистване на дома. Една от големите ползи на това занимание е, че изхвърляме ненужните вещи и подреждаме останалите. Скорошно проучване в САЩ е установило, че за 72% от американците подреждането на цялата бъркотия вкъщи е основната причина да се заемат с т.нар. пролетно почистване.

Независимо дали става въпрос за бюрото, отрупано с документи, за препълнения с обувки и дрехи шкаф или за електронната поща, всичко това ни разконцентрира и стресира. Ситуацията около вас се отразява директно на мисленето ви, затова е много важно да подредите дома си. Ето три съвета в тази насока:

1. Изчистете ума си

Дезорганизираното мислене е в основата на хаоса. Затова опитайте следното: представете си, че цялата бъркотия около вас изчезва. Е, чувствате ли се несигурни без всичко това? Притеснявате ли се, че някои вещи ви липсват? Именно такива непродуктивни мисли не ни позволяват да изчистим ума си.

Концентрирайте се върху конкретни страхове и безпокойства. След това се запитайте дали те са истински. Ако не са, заменете всяко от тях с позитивна мисъл. Например „Това че обичам вещите си, не означава, че се нуждая от тях. Не искам да съм затрупан от цялата тази бъркотия”.

2. Носете по една диня подмишница

След като се освободите от негативните мисли за бъркотията, е време да се заемете със самите вещи. Но не се захващайте с всичко наведнъж. Концентрирайте се върху определена част на дома и настройте някакъв таймер за след 20 минути. Подредете нещата в три купчини – за запазване, за изхвърляне и за подаряване (или оставяне до кофите на улицата).

3. Изпразнете чантата си

Пълната и тежка чанта (или раница) тежи не само физически, но и психически. Изсипете съдържанието й върху празна маса и върнете в нея само тези неща, които ползвате ежедневно. Направете същото и с портфейла.

Ще почувствате истинско облекчение. Помнете, че колкото по-малко вещи има около вас, толкова по-леко ще бъде и на съзнанието ви.