Психичното здраве е важно, колкото и физическото. С напредването на възрастта се трупа опит, който невинаги носи положителни емоции. Ако всеки проблем в живота оставя бръчка на лицето ви, то представете си какво прави с психиката ви. Дори и позитивните емоции ви влияят. Важно е да се грижете за менталното си здраве и да не забравяте, че и докато вие стараете и то остарява заедно с вас. Ето, че има какво да направите, за да поддържате емоционалното си състояние.

1. Медитирайте

Медитацията не само тренира мозъка ви да се фокусира, но намалява тревожността и увеличава способността да се наслаждавате на ежедневните красоти на живота. Тя може да ви направи по-толерантни към неприятностите и да намали стреса. Той се натрупва и трябва да си създадете навика да го разтоварвате.

2. Социалният живот е важен

Не се изолирайте от приятели и колеги. С напредването на възрастта, някои хора се превръщат в домошари. Хубаво е да замените някоя от кино вечерите вкъщи с вечеря навън. Социалните контакти поддържат мозъка ви буден и отпускат психиката.

3. Бъдете благодарни

Не подминавайте хубавите неща в живота с лекота. Наслаждавайте им се и не ги забравяйте бързо. Вечер спокойно можете да си припомните хубавите случки от деня. Това ще ви предпази от депресивни състояния.

4. Вслушвайте се в тялото си

От смартфони и задачи не остава време за нас. Можете да отделяте до 15 минути на ден, в които да се успокоите и да проверите състоянието на тялото си. Дишайте дълбоко и усетите всяка област, я която усещате дискомфорт. Опитайте се да отпуснете проблемните зони и да успокоите съзнанието си.

5. Движете се

Спортът и тренировките са изключително важни и за психиката. Тренировките ви поддържат в добра форма, засилват самочувствието и отпускат психиката. За жените в период на менопауза е препоръчително да спортуват, защото това ще ограничи неприятните усещания.

6. Опитайте нещо ново

Когато започвате да учите или да правите нещо, мозъкът ви изгражда нови невронни връзки. Не се колебайте – започнете да плувате или да учите чужд език дори и да сте над средната възраст.

7. Наспивайте се

Сънят е изключително важен за здравословното ви състояние. Не допускайте хаотичен режим за спане или недостатъчно време за сън. И вие, и съзнанието ви имате нужда от почивка.

8. Обичайте се

Когато застанете пред огледалото, обърнете внимание на любимите части от тялото си. Усмихнете се на себе си и подхранете самочувствието си. Ниската самооценка е деструктивна за вас.

9. Посетете терапевт при нужда

Ако усещате, че се депресирате и имате нужда от помощ – потърсете я. Това е най-доброто, което можете да направите за себе си. Няма нужда да се тормозите и да се борите сами, когато всичко може да се оправи значително по-лесно.

10. Смейте се

Позволете си да се забавлявате истински. Смехът е най-доброто лекарство, а бръчките от него са чаровни.

11. Заобиколете се с позитивни хора

Старайте се компанията ви да не е токсична. Когато излизате с приятели, бъдете повече "тук и сега", отколко в проблемите. Забавлявайте се и не се товарете.

12. Бъдете сред природата

Разходките в градския парк, може да не са достатъчни, но все пак са нещо. Отскочете до близката планина и постойте на някоя пейка. Ако имате собствена градина и се наслаждавайте, когато времето го позволява.