Възпалението е нормална реакция на организма при всяко нараняване. Експертите от университета Алабама на Бирмингам (UAB) доказват противовъзпалителното действие на някои храни. 

Възпалителният процес има една цел - да открие и веднага да разруши чуждия токсичен обект в дадено място в тялото, преди да се е разпространил по цялото тяло.  Естествената защитна реакция, когато продължи дълго време, може да доведе до болест. 

Един от специалистите д-р Лаурен Уайт посочва следния списък от

доказалите своя противовъзпалителен ефект  храни:

-Цитрусовите плодове - богати на витамин С, Е и антиоксиданти
-Зеленолистните зеленчуци - съдържащи витамин К, С
-Домати – с антиоксидантно действие и наличие на ликопени
-Прясно уловена сьомга, суши - високо съдържание на омега-3 ненаситени мастни киселини.

Той препоръчва хората да не забравят и пълнозърнестите храни и тези, които са богати на фибри. Д-р Уайт добавя да не се гледа обезкуражително за възможността да се изгради навик за консумацията им. Затова най-добре да се започне стъпка по стъпка - парченце плод към закуската, листо зеленчук на обяд и т.н.

"Ако фокусираме диетата си върху тези храни ще облекчим нуждите от противовъзпалителни лекарства в много случаи от живота си", обощава д-р  Л. Уайт.