Основен житейски принцип е тялото ни да блика от радост след всяка закуска, обяд или вечеря. Това е постижимо, когато храната, която си приготвяме или избираме, съдържа от шестте вкуса, има ухаен аромат и е лесно смилаема. Много важно е да има апетитен вид и да се консумира в спокойна, приятна обстановка.

Никога не яжте, когато сте разгневени и напрегнати

Клетките на стомаха „осъзнават” разговора и от груби думи и лош тон, стомахът ще се свие нещастен. Разбира се, че стомахът не чува, но мозъкът анализира това, което чуват ушите и изпраща ответни послания в цялото тяло. Напрегнатото хранене не може да носи щастие. По-добре изчакайте, успокойте се и едва тогава седнете, за да се храните.

Винаги яжте седнали

Посягайте към храната само, ако сте гладни. Важен принцип е умереността. Сипете си порция с обема на две шепи при първото сервиране и си добавете още, ако още чувствате глад, след като го изядете. Защото „гладните” очи са ненаситни, а след това увлечени, ще изядете голямата порция. Храносмилателният тракт работи по-ефикасно при по-малко количество и тогава тялото лесно осъществява самоконтрол върху нормалното тегло.

Изчакайте де се смели храната преди да ядете  отново

Това означава да спазвате интервали от  2 - 4 часа при лека храна и от 4 до 6 часа след обилно хранене.

Поседете спокойно 5 минути след хранене

Поседяването за кратко време на масата е, за да се подпомогне храносмилането, т.е. да се установи тялото в храносмилателен ритъм. Не случайно се казва „Не мога да мисля - кръвта ми е в стомаха”.

Хора с наднормено тегло установяват, че са качили килограми не от това какво са яли, а как са се хранили – внимателно или неконтролирано, на крак или седнали, между основните часове или в редовните часове за хранене - прости съвети, но с голямо значение.

Повече аюрведически текстове за тайните на храненето, публикувани от д-р Дийпак Чопра, може да намерите в книгата му „Съвършеното здраве”.