Безцветни дворовете вече са украсени от туфи красиви кокичета. Смела е нежността, с която са пробили замръзналата земя. Тази бяла прелест – кокичето, носи в себе си вещество (галантамин), което е изключително полезно при заболявания на нервната система.

Преди половин век проф. д-р Димитър Пасков създава производствения процес на нивалин,

уникално лекарство за лечение на болести на периферната и централна нервна система, вкл. неврит, невралгия и детски паралич. Идеята за откриването на алкалоида галантамин се свързва с една легенда за болно момиче, което пие вода от чашката, в която са поставени кокичета в стаята му, след което оздравява. В миналото са били използвани екстракти от луковичките на Galanthus nivalis – добре познатото ни кокиче – предвестникът на пролетта. Ботаниците различават около 20 различни вида кокичета. По-късно

активното вещество галантамин се извлича основно от стръковете на блатно кокиче

(Leucojum aestivum). То действа като инхибитор на ензима ацетилхолинестераза и по този начин подобрява предаването на нервния импулс и удължава действието на нервно-мускулния сигнал при неврит, пареза, мускулна дистрофия, полиомиелит, радикулит, детска церебрална парализа.

През последните години модерната фармацевтична промишленост създава синтетичeн галантамин за производство на лекарства за лечение на болести на нервната система, вкл. на болестта на Алцхаймер.

Откритието на лечебното действие на галантамина от блатното кокиче, е значим принос на българската фармакология към световната медицина.