При избор на диета за отслабване не трябва да се лишавате от витамини и минерали, особено желязо. Трябва да имате внос достатъчно и на витамин С. Той спомага за усвояване на желязото и магнезия, чиято липса може да се отрази на мускулната сила. Желязото е главен минерал за формирането на хемоглобин, който пренася кислорода в тялото. Доколко червен е вашия хемоглобин, зависи от количеството кислород, свързан с него.

Желязото участва в дейността на ензимите, които произвеждат енергия и допринасят за подобряване и на умствените способности. Усилва имунната система и предотвратява някои видове анемия. Дефицит на желязо, калций и витамин D са сред причините за чупливост и разслояване на ноктите. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

При нисък хемоглобин е добре да се консумират: месо, животински черен дроб и сърца, орехи, моркови, елда.

Много богато е съдържанието на желязо в райските ябълки. То ги прави подходяща храна за анемични хора и тези, които са изтощени от тежко боледуване.

Не забравяйте за пащърнака, който съдържа магнезий, фосфор, желязо и витамини С и В, и стимулира храносмилането.

Препоръчва се консумация на червено цвекло при анемия, язва на стомаха и дванадесетопръстника, срещу висок холестерол и слабост на кръвоносните съдовете. 

Зеленолистните зеленчуци и яйцата също играят роля в повишение на хемоглобина

Снимка:Thinkstock/Getty Images

За бързо качване на хемоглобина помага, проверен от времето начин - комбиниран фреш:

- сок от 3 моркова

- сокът от един нар.

От този коктейл се пие 3 пъти дневно преди хранене. Всеки път след сока се изяждат по 2 ореха.

Специално е добре да се споменат пчелен мед, сардини, сухи плодове, бобовите варива и зърнените храни.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Още по темата прочетете в поста: 

Антианемични рецепти от природната медицина