Стереотипните движения при офисната работа рано или късно водят до умора, дискомфорт и болка в сухожилията, обикновено на едната ръка, която се използва по-често. Претоварването й идва от множеството движения на натискане и преместване на мишката, от което се преуморяват дългите сухожилия на пръстите и на дланта.

Сухожилията се движат в свои тунели, но когато са притиснати и преуморени се уплътняват, задебеляват и триенето между сухожилието и неговото влагалище (тунел) става болезнено. Срещу възпалението и болката се вземат лекарства. Ортопедите започват с обездвижване, т.е покой на засегнатите стави. За целта поставят накитник ортеза или специални превръзки. Ортезата обездвижва китката, но позволява движение на пръстите.

Откажете се от дрехите за работа, които ви стягат под мишниците и в лактите.

Гимнастика и почивка на ръцете

Ако физическите упражнения са полезни за всеки, то за човек, работещ с компютър, те са задължителни.

Разтриване на ръцете за 5 минути на всеки час

Мачкане на пластична топка.

Натискане на пръстите на ръцете един срещу друг.

Ръцете са съединени като за молитва, а след това се разединяват се отпускат надолу до изправяне на ръцете в лактите.

Отпускайте ръцете покрай тялото за почивка.

Не пишете на компютъра повече от 20 минути без почивка.

Ергономично оборудван офис

Положението на ръцете по време на писане е много важно. Лактите трябва да се опират под прав ъгъл на бюрото, което помага на мускулите на раменете и предмишниците да бъдат в отпуснато състояние.

Китките свободно и хоризонтално да лежат на бюрото върху мишката и клавиатурата при отклонение около 10 градуса нагоре или надолу. Може да се използва силиконова подпора под гривнената става, срещу "синдрома на мишката".

Препоръчват се ергономични клавиатури и по-малък размер на мишката за дамска ръка. Широките мишки по-лесно изморяват.

Мишката трябва да се разположи близо до клавиатурата. Така ръката няма да се отдалечава от тялото. В противен случай ще се появят болки и в рамото.

Отвреме навреме да се използват алтернативните команди на клавиатурата, вместо да се работи с мишката. По този начин се натоварват различни групи мускули.

Работният стол да има подлакътници с тапицерия, за да може ръцете свободно да се отпускат върху тях и да се чувства не само опора, но и известен комфорт.

"Хващайте мишката много нежно, като че ли е малко птиче”. Това е препоръка на американския медицински център за здраве на работното място към всички работещи с компютър. Установено е, че повечето хора силно натискат бутоните на мишката, от което страдат сухожилията на пръстите, особено на показалеца.