От месец октомври 2011 г. в цялата страна започна поставянето на силанти на деца от 5 до 9-годишна възраст в рамките на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в България. То е напълно безплатно и ще продължи до края на ноември.

Силанизиране на деца от 5 до 9-годишна възраст

Всеки родител, може да се свърже със съответния регионален координатор или дентален лекар в неговото населено място като се ориентира чрез интернет страницата на Програмата: www.oralnaprofilaktika.bg; на безплатен телефон 0800 1 45 46 могат да се открият най-близките зъболекарски кабинети, да се задават въпроси и да се получи допълнителна информация.   

Как силантите предпазват зъбите на децата от кариес?

  • Силантите представляват дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини (ямките и фисурите) на дъвкателните повърхности на зъбите.
  • Силантите предпазват от зъбен кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес.
  • Силантите спестяват време, пари и страдания, които се свързват с правенето на пломби.
  • Детето може да се храни и да пие веднага след поставянето на силанта.
  • Силантите се поставят върху дъвкателната повърхност на постоянните зъби до 2-3 години след пробива им - период, в който те "узряват" (окончателно минерализират).
  • Силантите могат да престоят в устата на детето над 4 години. Те могат да се подновят по всяко време. Силантите са млечнобели на цвят. Те не се забелязват, когато детето се смее или говори.
Националната програма предвижда всяка година да се обработват със защитен силант зъбите на 20 000 деца. Самото силанизиране се осъществява от лекари по дентална медицина в над 200 кабинета в цялата страна.

За бяла и красива усмивка Националният координационен съвет на Националната програма за профилактика на оралните заболявания препоръчва още:

Възраст: 0-6 месеца
Най-добрата храна за бебето е майчината кърма. За предотвратяване на кариеси в по-късна възраст на кърмачето не трябва да се дават: биберон с мед, мляко при нощното хранене, както и подсладени хуманизирани млека, подсладена вода и плодови сокове. Задължително се провежда профилактика на рахита с витамин D. Веднъж дневно устата на бебето се почиства с марля, напоена с разредена кислородна вода. След всяко хранене на детето се дава да пие вода, която да намали киселинността в устата му.

Възраст: 6-24 месеца
Обикновено първото млечно зъбче пониква между 6-ия и 7-ия месец. Това е най-подходящото време за първа среща консултация с лекаря по дентална медицина. Той ще посъветва родителите за избягвянето на вредните навици и поддържането на устна хигиена. Миенето на зъбките трябва да започне още с първото зъбче със специална четка и паста за зъби без флуор.

Възраст: 2-5 години
Това е периодът, в който поникват 20-те млечни зъбчета и децата започват да се учат сами да си ги мият. Стоматологът ще обучи децата на правилна устна хигиена, а родителите трябва да подпомагат миенето и редовно да проверяват добре ли са почистени зъбките. Важно е да се четка и езикът. Храненето на детето трябва да включва твърда, богата на белтъчини храна, а да се избягва консумацията на въглехидрати (захар) и честият им прием.

Възраст: 5-7 години
Израства първият постоянен кътник, има го и първото паднало зъбче. Хигиенните навици на детето трябва да се пригодят към промените в устната кухина. Започва използването и на зъбни конци за почистване на междузъбните пространства. Пастата за зъби трябва да е с флуор.

Възраст: над 9 години
Постоянните зъби постепенно заемат местата си. Навиците за устната хигиена са създадени. Дали са правилни ще установи лекарят по дентална медицина по време на профилактичните прегледи, които трябва да се извършват на всеки 6 месеца.