Да ти падне кърпичката, за да я вдигне някой симпатичен младеж, е готино.
Да ти падне полата само с едно дърпане, може да е специален номер за половинката ти.
Но да ти пада косата и да оставяш следи навсякъде, където минеш… това вече си е проблем.

Съвсем нормално е ежедневно от скалпа да се откъсват около 100 косъма. Този факт не бива да ви притеснява. Притеснителното идва, ако тяхното количество е доста по-голямо. Нормално е, когато сутрин ставате, да виждате косми по възглавницата, а също да оставяте такива по гребена, с който се решите. Но ако пада част от косата ви дори само след едно прокарване на ръката, трябва сериозно да се замислите как да се справите с тази неприятна ситуация.

Проблемът с падащата коса е особено актуален през преходните сезони - есен и пролет. Да, и при хората е същото, като при дърветата – по това време си сменят короните.

Причините за падащата коса са различни:

1. Луковиците на косъма са на плитко в скалпа и дори най-лекото дръпване е достатъчно да ги извади и косъмът да падне.
2. Рязката смяна на температурите.
3. Сухотата на въздуха в помещението, в което живеете или работите.
4. Стрес.

За справянето с проблема с падащата коса има цяла артилерия от козметични и лечебни средства.

Срещу сложните проблеми – просто шампоан

На пазара има много марки шампоани, специално създадени против косопад. Не  пренебрегвайте съвета на производителите да използвате продукти от една серия, защото те подсилват действието си един на друг. Така освен с шампоани може да борите косопада с балсами и маски от серията, която сте избрали. Действието им е насочено към подобряване циркулацията на кръвта и подхранване на луковицата на косъма. Съдържат комплекси от витамини – В3, В6, фруктови киселини и др.

Шампоан без отмиване

Ако досега не сте пробвали сухи шампоани – опитайте, може пък това да се окаже решението на вашия проблем. Сухият шампоан се прилага без вода - поръсва се в корените, а след това косата енергично се изчетква. Обикновено в състава на сухите шампоани има мента, която стимулира космения фоликул, масло от канела за подсилване на растежа, розмарин за здрава и бляскава коса.

Лечебна козметика

Лечебната козметика също е част от арсенала за борба с космите дезертьори. Специално разработените за целта измиващи средства – шампоани, мусове и т.н., са богати на аминокиселини, билкови екстракти, хининова вода.

Ампули, пластири, концентрати

Интензивната терапия срещу падането на косата в ранен етап е най-успешната стъпка, която можете да предприемете. Ако шампоаните не действат толкова бързо, колкото ви се иска, може да подсилите действието им с други артикули. Ампулите с активни вещества се втриват в корените на косата с кръгови движения. Пластирите са напоени с екстракти, които след залепване действат подкожно. Те са с 24 часово действие, което удължава живота на косата и увеличава плътността на капилярите. Хипоалергенни са, а активните им вещества се борят с проблемите отвътре. Някои марки предлагат и професионални концентрати срещу косопад. Те могат да се използват както при сериозни проблеми, така и профилактично.

Витамини и биодобавки

Таблетките с витамини, приемани орално, също се борят успешно с падането на косата. Най-важното при тях е да се вземат регулярно. Приемането на витамини трябва да се съчетава с използването на шампоани и маски за максимален ефект. Обикновено тези витамини са с комбиниран ефект - освен на ксоата, те подобряват състоянието и на ноктите и зъбите. Биодобавките са „братчетата” на витамините. Тяхната сила също е в действието отвътре. Обикновено са под формата на препарати, които се нанасят по кожата или косата.

Спа процедури

Спа процедурите регулират един от факторите, които действат върху косопада, а именно стреса. Професионалните спа процедури, които могат да го повлияят, включват смециални масажи, препарати и процедури, при които се използва пара.

Съветите на баба

Маска с джинджифил
1 с. л. ситно настърган джинджифил и 1 с. л. сусамово олио
Смесете съставките и с масажни движения нанесете върху скалпа. Оставете да действа около 30 минути. Изплакнете обилно с хладка вода. Маската може да се нанася както на мръсна, така и на чиста коса. За максимален ефект може да стоите с нея и през нощта.

Маска със зехтин
1 с.л. зехтин, 1 жълтък, 1 с. л лимонов сок, 500 мл топла вода
Смесете съставките и нанесете върху скалпа. Останете така 10 минути, след което изплакнете с топла вода.

Маска с ръжен хляб
150 г ръжен хляб, 1 ч. л. морска сол, гореща вода
Натрошете хляба, залейте с гореща вода и разбъркайте, докато се получи каша. Добавете солта и разбъркайте, докато се разтвори. Внимателно втрийте получената каша в кожата на главата, сложете найлонова шапка и памучна кърпа, за да създадете нещо като парников ефект. Измийте с топла вода след 30 минути.