Много грешно е разбирането, че щом като лекарствата се купува без рецепта, те задължително са безопасни. Действително те са безопасни, но само когато се приемат според указанията. Дори някои билки могат да причинят сериозни нежелани реакции, когато се злоупотребява с тях. Пристрастяване към лекарства без лекарско предписание най-често се среща сред тинейджъри на възраст между 13 и 16 години. Пристрастяването в тези случаи може да се разглежда като продължаване на употребата на вещество, въпреки негативните последствия, свързани с него. Обикновено пристрастяването е процес, който се развива с времето.

Ето някои от лекарства без рецепта, с които се злоупотребява и се развива зависимост:

Хапчетата за отслабване са достъпни онлайн за съжаление и хора, които не са запознати с нежеланите лекарствени реакции ги вземат, което води до сериозни рискове за здравето. Злоупотребата с хапчета за отслабване често започва само с няколко, но към тях се развива силно пристрастяване. Пример, горчив портокал е съставка, която действа като ефедрин в организма. Това може да предизвика нервност и тремор, ускорена и неравномерна сърдечна дейност, високо кръвно налягане, инсулт. Много други хапчета за отслабване предизвикват храносмилателни проблеми, косопад, безсъние, тревожност, раздразнителност, екстремни параноя, нарушено зрение, проблеми с бъбреците и дехидратация. Тези хапчета водят до пристрастяване, защото хората, които ги използват обикновено са депресирани заради наднорменото си тегло. Поради тази причина, създателите на тези хапчета добавят антидепресанти, успокоителни лекарства и амфетамини, за да ги запазят спокойни и отпуснати. 

Слабителните се използват от някои тийнейджъри и млади хора като хапчета за отслабване. При изпoлзвaнe на слабителни вещества винaги cи cпoмняйтe лeĸapcĸия cъвeт, чe пpи пocтoяннoтo пpиeмaнe нa лeĸapcтвa за разхлабване, чoвeĸ гyби ecтecтвeния cи физиoлoгичeн peфлeĸc. Cлeдoвaтeлнo peдoвнaтa им yпoтpeбa дoвeждa дo "пpиcтpacтявaнe" нa opгaнизмa ĸъм тяx. А също до зaгyбa нa вoдa и coли в дeбeлoтo чepва, нapyшeнa бъбpeчнa фyнĸция, зaгyбa нa ĸaлий и влoшaвaнe нa мycĸyлнaтa инepвaция.

Продължава с болкоуспокояващи, лекарства срещу кашлица и морска болест и още>>>

Диуретично действащите растения (мечо грозде, корен от глухарче) се употребяват прекомерно поради силното желание за намаляване на килограмите. И билковите диуретици могат да причинят тежка дехидратация и животозастрашаваща загуба на важни минерали и соли, които регулират количеството на вода в организма, киселинността на кръвта и мускулната сила.

Хапчета срещу морска болест, които съдържат дименхидринат или дифенхидрамин се приема в големи дози за предизвикване на халюцинации, подобни на уличните наркотици. Изключително високи дози са причинили при някои хора опасни нарушения с кома и инфаркти. Дългосрочна злоупотреба може да доведе до увреждане на черния дроб и бъбреците, загуба на паметта, болки в очите, сърбеж по кожата, задръжка на урината и болки в корема.

С лекарства за сексуално стимулиране, често закупени чрез интернет, злоупотребяват тийнейджъри и възрастни, които пият, за да противодействат на негативните ефекти на алкохола върху сексуалната активност. Тези лекарства могат да причинят сърдечни проблеми, особено в комбинация с алкохол или когато се приемат в по-големи дози.

Лекарствата за кашлица и простуда с активна съставка декстрометорфан са повече от 100, които се отпускат без лекарско предписани. Големите дози може да предизвикат еуфория и халюцинации, които продължават до 6 часа. Опасните странични ефекти са повръщане, припадъци, замъглено зрение, сънливост, повърхностно дишане и ускорен пулс. Когато се комбинира с алкохол може да доведе до смърт. Декстрометорфан може да предизвика симптоми на абстиненция при спиране.

Болкоуспокояващите като парацетамол и ибупрофен понякога се взимат в по-високи дози от препоръчителните с желание за по-бързо премахване на болките. Предозирането обаче води до чернодробна недостатъчност и кръвоизлив в стомаха, бъбречна недостатъчност, както и риск от инфаркт. Аналгетиците с кофеин при предозиране могат да причинят тежка дехидратация, панически разстройства, сърдечна аритмия.