.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Природен лечител: горчив пъпеш

| преди 5 години
Природен лечител: горчив пъпеш
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Горчиво е и прилича на краставица, но е плод. Яде се и има лечебни свойства. Що е то?

Прилича на краставица, но всъщност е плод. Плод е, но е горчив. Яде се и притежава множество доказани и недоказани лечебни свойства. Що е то?

Горчивият пъпеш или още познат като момордика, е сочен за най-горчивият от всички съществуващи плодове на земята. Той е любител на тропичния и субтропичния климат – расте в Африка, Азия и на Карибите, но всъщност никой не знае със сигурност коя е родината му.

Растението наподобява увивните форми и способности на това на краставицата. Но със сигурност се различава по височината, която достига - до цели 5 метра, а и освен това не е зеленчук, а плод.

пъпешПлодът на горчивия пъпеш също напомня на краставица, продълговат е, но „брадавиците” по повърхността му са доста по-големи, повече на брой и по-отчетливи. Сърцевината на плода е куха и в нея има множество плоски семена.

Повечето плодове както знаем се ядат чак когато узреят. При момордиката е точно обратното – яде се само зелено. На този етап месото на плода е хрупкаво и сълзливо. Когато узрее цветът се променя от зелен на червен, разпуква се и се разделя на сегменти. Тогава е истински неприятен за ядене.


пъпеш
Горчивият пъпеш е популярна храна в редица страни в Азия - Япония, Индия, Виетнам, Филипините, Тринидад и Тобаго (Америка) и др.

Приложения в медицината

Плодовете и листата на момордиката от дълги години се използват от коренното население на Азия и Африка (където то расте) за различни лечебни цели - дизентерия, колики, треска, изгаряния, болезнена менструация, краста и други кожни проблеми. Изследванията на учените в посока лечебните му свойства продължават, но плодът е доказал редица от тях.

  • Помага при болни от диабет, тъй като снижава нивата на кръвната захар.
  • Подобно да повечето храни с горчив вкус, момордиката стимулира храносмилането и по този начин спомага за лечение на запек.
  • В Азия горчивият пъпеш традиционно се използва за предотвратяване и лечение на малария. Лабораторни изследвания са потвърдили това му действие, въпреки, че опити си хора не са правени.
  • Екзотичният плод е ефективен при вирусни заболявания. Лабораторни тестове показват, че съставките в него могат да бъдат полезни в борбата с вируса на СПИН.
  • Действа като слаб имуномодулатор – подсилва имунната система.
  • Оказва въздействие върху различни ракови образувания.

Учените предупреждават, че горчивият пъпеш не е препоръчително да се взема по време на бременност, кърмене и от хора с ниско ниво на кръвната захар.

У нас плодът не е особено популярен, затова пък някои от лекарствата за диабетици съдържат екстракт от него.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
Постите ли преди Великден?