.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Природен лечител: горчив пъпеш

| преди 5 години
Природен лечител: горчив пъпеш
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Горчиво е и прилича на краставица, но е плод. Яде се и има лечебни свойства. Що е то?

Прилича на краставица, но всъщност е плод. Плод е, но е горчив. Яде се и притежава множество доказани и недоказани лечебни свойства. Що е то?

Горчивият пъпеш или още познат като момордика, е сочен за най-горчивият от всички съществуващи плодове на земята. Той е любител на тропичния и субтропичния климат – расте в Африка, Азия и на Карибите, но всъщност никой не знае със сигурност коя е родината му.

Растението наподобява увивните форми и способности на това на краставицата. Но със сигурност се различава по височината, която достига - до цели 5 метра, а и освен това не е зеленчук, а плод.

пъпешПлодът на горчивия пъпеш също напомня на краставица, продълговат е, но „брадавиците” по повърхността му са доста по-големи, повече на брой и по-отчетливи. Сърцевината на плода е куха и в нея има множество плоски семена.

Повечето плодове както знаем се ядат чак когато узреят. При момордиката е точно обратното – яде се само зелено. На този етап месото на плода е хрупкаво и сълзливо. Когато узрее цветът се променя от зелен на червен, разпуква се и се разделя на сегменти. Тогава е истински неприятен за ядене.


пъпеш
Горчивият пъпеш е популярна храна в редица страни в Азия - Япония, Индия, Виетнам, Филипините, Тринидад и Тобаго (Америка) и др.

Приложения в медицината

Плодовете и листата на момордиката от дълги години се използват от коренното население на Азия и Африка (където то расте) за различни лечебни цели - дизентерия, колики, треска, изгаряния, болезнена менструация, краста и други кожни проблеми. Изследванията на учените в посока лечебните му свойства продължават, но плодът е доказал редица от тях.

  • Помага при болни от диабет, тъй като снижава нивата на кръвната захар.
  • Подобно да повечето храни с горчив вкус, момордиката стимулира храносмилането и по този начин спомага за лечение на запек.
  • В Азия горчивият пъпеш традиционно се използва за предотвратяване и лечение на малария. Лабораторни изследвания са потвърдили това му действие, въпреки, че опити си хора не са правени.
  • Екзотичният плод е ефективен при вирусни заболявания. Лабораторни тестове показват, че съставките в него могат да бъдат полезни в борбата с вируса на СПИН.
  • Действа като слаб имуномодулатор – подсилва имунната система.
  • Оказва въздействие върху различни ракови образувания.

Учените предупреждават, че горчивият пъпеш не е препоръчително да се взема по време на бременност, кърмене и от хора с ниско ниво на кръвната захар.

У нас плодът не е особено популярен, затова пък някои от лекарствата за диабетици съдържат екстракт от него.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
"Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш.“ Марлене Дитрих
Марлене Дитрих
Изневерявате ли на мъжете, защото не ви помагат достатъчно в домакинската работа?