Така наречените от китайците ”трима приятели” на зимата, според фън шуй, са бамбукът, боровата клонка и сливовият цвят. Те символизират силата и адаптивността в трудностите и предизвикателствата на живота, а зимата знаем, че е най-суровият сезон. Когато ги имаме в дома си, семейството винаги ще оцелява през колебанията в късмета си, ни убеждава китайката Лилиан Ту.

Най-лесното е да преместим вазата с борова клонка или саксията с бамбук, като ги поставим на правилното място в нашето жилище. Те са сред важните неща, които трябва да присъстват в дома ни в посоките изток и югоизток. Същото се отнася за снимка, картина или голбен, на които са изобразени сливови цветове, бамбук или бор.

Символиката, съдържаща се в тях, е следната:

  • Боровата клонка означава дълголетието.
  • Сливовият цвят представя силата, поради способността да цъфти при много тежки условия.
  • Бамбукът символизира гъвкавостта и мъдростта, тъй като устоява на силните ветрове и пак изправя гъвкавото си стъбло, когато времето се оправи.

Според теорията на фън шуй поне един от ”тримата приятели” на зимата се подреждат в жилището на изток или югоизток. Така те позволява да се преживеят и преодолеят трудностите по-леко, дори и с известно чувство за хумор.

Лилиан Ту предлага още китайска практическа мъдрост в книгата "188 съвета за дома фън шуй” как да поощрим щастието и благополучието в своя живот, и начините да придобием и запазим безценното си здраве и същевременно да развием успешна професионална кариера.