Женската стерилизация се счита за постоянна форма на контрацепция. Постига се с хирургична процедура под упойка. Това не позволява на яйцеклетката да достигне матката, където тя би могла да бъде оплодена. Има много хирургични методи на женска стерилизация. Почти всички от тях са сведени до блокиране на фалопиевите тръби да се предотврати сливане на сперматозоидът и яйцета. Понастоящем лигиране (връзване) на фалопиевите тръби рядко се извършва, защото тази процедура е по-малко ефективна в сравнение с частично изрязване от тръбите. Този контрацептивен метод осигурява най-висока степен на защита срещу бременност в момента.  

След 40 години яйчниковата функция и способността за зачеване са значително намалени, но въпреки това бременност е възможна. Така че, как да се намери подходящо средство за контрацепция при навършване на 40, това е не по-малко важно, отколкото за младите жени. Тъй като повече от половината жени на възраст между 40-45 години имат хронични заболявания на вътрешните органи и гинекологични проблеми, един аборт може да предизвика развитие на миоматични възли и ендометриоза. При подобни условия здравето на жените в тази възраст зависи от избора на най-ефективен и безопасен метод за контрацепция. В световен мащаб 60% от всички бременности са непланирани.

Непланираната бременност понякога може да бъде истински кошмар за една жена. Още повече, когато въпросите за семейното планиране са решени и не се предвижда бременност. Повече от половината от жените във възрастовата група 40-45, ако забременеят, се решават на аборт. Но, абортът влияе неблагоприятно върху здравето на жените във всяка възраст, а и последиците от късните аборти, са много по-сериозни.

Затова жените прибягват до стерилизация във възрастта между 40 и 45 години, защото знаят, че този контрацептивен метод е най-сигурен. 100% е надеждността на хирургическата стерилизация, при която се прекъсват маточните тръби и така се спира движението на яйцеклетката. Този метод не е много популярен в нашата страна, въпреки че понякога, стерилизацията е единственият начин за жени, при които бременността е животозастрашаваща.

Все пак до ден днешен контрацепцията си остава женска работа. Този метод може да се препоръча за по-възрастните двойки, които не планират да имат повече деца.