Случвало ли ви се е да гризете някой или всичките си нокти? А може би го правите твърде често? Опитвайки се да отговорят на въпроса защо толкова много хора развиват подобен навик, психолозите стигат до следния извод: 

# Имате вътрешна съпротива към личностно израстване

Хората, които дъвчат върха на ноктите си, могат несъзнателно да поставят в застой своето личностно развитие. Те са склонни по-малко да търсят съвет от другите и трудно да вземат решения.

# Намирате се под напрежение и стрес

Често пъти хората, които гризат ноктите си, се притесняват или изпитват определено чувство на тревожност, безпокойство, стрес и напрежение. В такъв момент е добре да се опитаме да погледнем вътре в себе си, да си зададем въпроса кое ни тревожи и да намерим решение на проблема.

# Имате финансови проблеми

Грижите покрай материалното благополучие, дълговете и финансовите проблеми също са фактор, който може да отключи този навик.

# Емоционално уязвими сте

Хората, които гризат ноктите си, обикновено са твърде чувствителни и емоционално уязвими, огорчени са от приятел или преживяват моментна любовна тъга.

# Тревожи ви дилема

Според психолозите обикновено хората, които гризат нокътя на палеца си, се намират на кръстопът,  блъскат се и се колебаят между решението на два или повече въпроса. Също така това може да е индикация, че те се чувстват безсилни в живота си.

Да го обобщим - гризането на ноктите е израз на колебание, стрес, нерешителност, липса на духовна хармония и чувство на вътрешен дискомфорт, както и на усещане, че не сте в състояние сами да се справите с даден проблем. Ето защо в подобна ситуация, е добре да се обърнете към психолог, който ще ви даде най-вярна насока за преодоляване на състоянието, в което се намирате.