Важно е човек да бъде предпазлив, дори партньорът да изглежда здрав. Би могъл да носи в себе си латентна форма на вируси и бактерии, за които не подозира.
Понякога по време на сношението жената може да има болки, но те не се дължат на започваща инфекция. Най-често причините са от хормонално естество или от травма поради недостатъчна влажност на влагалището по време на половия акт. При недостатъчно овлажнено влагалище по време на сношението мъжкият полов член също може да се нарани и да предизвика болка, но това не е повод за паника и в случая не става дума за полово преносима инфекция.

Полово преносимите болести не се изявяват непосредствено след половия контакт

Необходимо е самонаблюдение. Най-разпространени са хламидиазата и гениталния херпес.

При мъжете първите симптоми са усещане за дразнене в пикочния канал

и то не само по време на уриниране и изтичане на гноен секрет. При жената ранните симптоми най-често не се забелязват. Вниманието може да привлече

внезапно появило се необичайно влагалищно течение, което причинява зачервяване, парене и сърбеж.

Всяко изчакване проблемът да отшуми от само себе си е опасно, инфекцията се задълбочава и настъпва сериозно заболяване. Антибиотици, приемани по съвет на приятели или други некомпетентни лица, могат да причинят неприятни последствия с хронифициране на заболяването. Понягога с напредване на инфекцията оплакванията намаляват, но това е само заблуда, защото всъщност заболяването прогресира, независимо със симптоми или не. В този етап на затишие пациентът е най-заразен. И може да предаде инфекцията. Основният риск от заразяване зависи от броя на интимните ни партньори. В този случай

единствената предпазна мярка, която ще спаси и двамата от нежелани изненади е използването на презервативи.

Затова презервативът трябва да се превърне в част от нашето ежедневие - обикновен предмет като четката за зъби. Само при това условие ще се научим да го използваме без предразсъдъци и комплекси. Редовната му употреба практически свежда до нула риска от полово преносими инфекции.
При безразборни полови контакти и мъжете и жените трябва редовно да посещават лекарски кабинет за профилактичен преглед.
Повече по темата може да прочетете в книгата „Любов без риск” на акушер-гинеколога д-р Борислав Кирчев.