Източната медицина обръща голямо внимание на стъпалата, като своебразна карта, върху която  всеки орган имат своето представителство. Чрез рефлексотерапията - с масаж на точно определена зона на стъпалата може да се повлияе на функцията на вътрешните органи и на обмяната на веществата.

Цялостното кръвообращение зависи от състоянието на стъпалата

Важно е краката да не са стегнати и притиснати в неудобни обувки, особено когато човек е принуден да изкара целия ден, обут в тях. Не правете компромиси с обувките. Те трябва да ви бъдат много удобни. Не само тесните, но и широките обувки травмират краката. При възможност редувайте няколко чифта за сезона. Това е начина да не се създават и трайни мазоли.

Мазолите от претриване на изпъкналите кокалчета са твърди и те имат защитна функция срещу последващо разраняване на кожата. Между пръстите също се образуват болезнени мазолчета, но те са по-меки. Причината за тях  може да са и тесни чорапи, които притискат пръстите един в друг. При наличие на мазол най-доброто е да се потърси педикюрист, но

ако продължавате да носите неудобните обувки мазолите ще се появяват отново и отново.

Сами може да купите от мехлемите за мазоли, които се продават в аптеките, а преди да обуете обувките, около мазола е добре да залепите и от специалните рингчета, за да не се травмира допълнително мястото. Домашно средство срещу твърд мазол е намазването му със сок от лимон и поръсването му с лимонена киселина.

Срещу уморените крака най-лесното, когато се приберете у дома, е да ги качите по американски на масичката или на табуретка. Преди лягане

за отмора на стъпалата изключително добре действа ваничка с морска сол.

Ако при подсушаване усетите, че са много сухи, намажете стъпалата със зехтин или лосион за крака, с какъвто разполагате. При всяка възможност ходете боси. Това е полезно както за стъпалата, така и за цялостния комфорт. По този начин, чрез ходенето по неравна повърхност си правите полезен "самомасаж" на стъпалата.