Остеофитите, наричани още шипове, се образуват по прешлените на гръбначния стълб и ставите (артроза). Те са костни образувания от неправилно хранене, нарушен метаболизъм, локални възпаления (артрит) и травми на тялото. Понякога те могат да се видят на рентгенова снимка без да прездизвикват оплаквания. В повечето случаи шиповете притискат нерви и кръвоносни съдове, придружено с болки и ограничават обема на движението в съответната става. Създават видима деформация на мястото, на което са се образували. 

Лечението включва: обезболяване, противовъзпалително действие, масажи, минерални бани и топлинни процедури на разместените или блокирали стави. Понякога се налага и оперативна намеса по преценка на ревматолог или ортопед.

Диетата при шипове включва:

Намалена консумация на месо и млечни продукти.

Повече храни, съдържащи магнезий: пълнозърнеста пшеница, кафяв ориз, фасул, соя, сурови ядки и семена, авокадо, чесън, банани, зеленолистни зеленчуци, червен пипер. Магнезият регулира излишния калций в тъканите. 

Сок от целина или от прясно зеле.

Вода 1,5 л дневно

Профилактиката на шипове включва

премахване на запека, освен с ежедневен прием на плодове и зеленчуци, изчистване на правото черво с клизма един път месечно или чрез хидроколонтерапия.

Рецепти от народната медицина при шипове

За облекчаване на болката - компрес със смес от пчелен мед и зехтин върху болезненото място, закрепено с бинт или лейкопласт, остава през цялата нощ.

В продължение на една седмица може да прилагате следния компрес от кестени. 10-12 кестена сварете, обелете и размачкайте на каша с водата, в която са се варили. Оформете ги на питка и поставете в марля. Този компрес поставете върху кожата, която предварително сте намазали със зехтини. Компресът се подновява 4 пъти, ако е удобно за фиксиране, може да останете с него и през нощта. 

Лекото затопляне премахва спазъма на мускулите и подобрява движението на лимфата и кръвоснабдяването.

За да не допуснете образуване на шипове, не спирайте да се движите, правете упражнения и спортувайте редовно.