Ноктите понякога започват да растат навътре и да се впиват в меката тъкан, където предизвикват дразнене, болка и възпаление. Това е врастнал нокът (onychocryptosis). Нокътната плочка удебелява и се разширява. Създава се входна врата за развитие и на гъбична инфекция с неприятна миризма. Причините за врастнал нокът са много:

Носене на тесни обувки

Ноктите на палците на краката са по-твърди и при носене на едни и същи тесни обувки, при които пръстите се притискат едни в други, ноктите започват да се врязват в съседните меки тъкани.

Неправилно изрязване на ноктите

Когато ноктите се изрязват твърде дълбоко и странично, при израстването си правят ново легло. Вместо само напред, нокътят се разширява настрани и причинява болки. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Генетично предразположение

При наследствено изкривяване на ноктите съвременната медицина използва брекети за нокти. Те са съобразени с големината на нокътните плочки. Фиксирани върху тях, те не позволяват нокътният ръб при своя растеж да се вреже в тъкананите на пръста.

В началото може сами да се справите. Поставете краката си във ваничка с морска сол и сода бикарбонат, за да омекнат ноктите и кожата. По този начин ще облекчите възникналата болка. След това намажете болезненото място със спирт или йодна тинктура. С чиста ножичка може да изрежете нокътното връхче, което ви причинява болка.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Усложнен врастнал нокът се лекува с класическа хирургична или лазерна манипулация, при която се налага да се изрежат врастналата част и засегнатите меки тъкани.

Правилно поддържане на ноктите на краката

Изрязвайте ноктите на краката равно без закръгляне.

Използвайте остра и права нокторезачка или ножица.

Заглаждайте ръбчетата с пила, за да не се забиват в тъканта.

Ноктите не подрязвайте по-дълбоко от върха на пръста на крака. Предназначението на ноктите е да защитават пръстите от натиск и триене.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Ако си счупите нокът прекалено ниско, за да избегнете врастване, го загладете по краищата с пиличка  за нокти, така че да не останат остри ръбове.

Носете достатъчно широки обувки, в които пръстите ви да не се чувстват силно притиснати.