.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Позициите за сън за максимална почивка

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
2110367353.jpg
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Най-естествената поза за сън е на една страна с ръка под главата

Прекаляването със съня ни направи летаргични, пасивни и примирени. Безсънието също ни лишава от амбиции и желание да направим каквото и да било. Как да спим, за да си осигурим по-качествено възстановяване на тялото? Колкото повече мускулна работа извършваме, толкова нараства времето за възстановяване на тялото и колкото повече умствено напрагната работа извършваме, толкова нараства времето за възстановяване на мозъка.

Дали сънят ще бъде пълноценен и възстановяващ зависи до голяма степен от позата, в която прекарва тялото ни през времето, докато спим. Ако обърнем внимание на позата, в която спим, ще разберем колко важна е тя, за това дали се събуждаме бодри.

Позата за спане по корем е навик, който държи шийните прешлени в неизгодна позиция, която рано или късно ще ни съдаде болки и схващане на врата или в раменния пояс.

Ако предпочитаме спане по гръб, добре е да поставим възглавница под коленете си, за да предпазим таза от хипререкстензия. Така сънят ни може да се превърне в истинска почивка.

Най-естествената поза за сън е на една страна с ръка под главата или като използваме анатомична възглавница, за да поддържа права линията на гръбначния стълб. Висока възглавница рано или късно ще доведе до болки във врата и ключичната област. Добре е да поставим малка възглавничка между коленете, защото кракът, който е отгоре усуква таза, което често води до оплаквания в кръста.

Допълнителни условия за пълноценен сън:

- Да спим на ниска възглавница, за да може тялото да остане хоризонтално.

- Да не се завиваме през глава, за да не ограничаваме притока на достатъчно кислород.

- По възможност да ограничим достигащите шумове в спалнята.

- Да си осигурим тъмнина в спалнята, за да заспиваме по-бързо.

Ако се съобразяваме с тези препоръки, ще си подарим добър сън за почивка и възстановяване и на скелетната мускулатура, и на ума.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пролетното почистване е?